0

Н аближава новата китайска лунна година – Годината на Металния бик, която ще настъпи на 11 срещу 12 февруари 2021, в нощта на първото новолуние за месеца, и ще продължи до 31 януяари 2022 г. Според китайската митология, Бикът е вторияг знак в зодиака, след Плъха. Но независимо на кой зодиакален знак съответства новата година – това е най-важният традиционен празник за китайците

Наближава новата китайска лунна година – Годината на Металния бик, която ще настъпи на 11 срещу 12 февруари 2021, в нощта на първото новолуние за месеца, и ще продължи до 31 януяари 2022 г. Според китайската митология, Бикът е вторияг знак в зодиака, след Плъха. Но независимо на кой зодиакален знак съответства новата година – това е най-важният традиционен празник за китайците

„Пролетният празник” винаги е под надслов „Веселата Китайска Нова година“ и е изпълнен с най-разнообразни, атрактивни и символични събития, за които се смята, че ще донесат здраве, плодородие, късмет и успех на всички хора.

По случай настъпването на Годината на Бика 

Китайският  културен център в София е подготвил

изключително богата гама от разнообразни и интересни инициативи. Разбира се, те са виртуални, но въпреки това програмата е богата на различни културни елементи. Чрез нея Китайският културен център в София поднася на българските любители на китайското изкуство, традиции и култура най-искрени пожелания за здраве и късмет през настъпващата Китайска Нова година.

 “Светлините над града” ще бъде единственото събитие „на живо”, което е съвместен проект между ККЦ и Столична община и ще може да се види на столичния пл. „Славейков” точно в навечерието на празника. Там ще бъдат показани в градска среда творби на известни китайски и български  художници. 

 Виртуална изложба на дизайни на 12-те животни в китайския зодиак под надслов „Металният бик посреща Новата година”, виртуална разходка из Фестивала на фенерите и представление на сценичното изкуство „Игра с празнични фенери”, изпълнение на традиционния за празника танц на Огнения Дракон и на други китайски етнически танци, акробатични шоу-програми върху ледени пързалки, концерт „Разцъфването на червения сливов цвят”, излъчване на

видео на гала-спектакъла по случай Китайската Нова година „Красив Китай”

много анимация с елементи от известни оперни и балетни спектакли, както и онлайн награждаване на победителите в проведения от Китайския културен център в София неотдавна конкурс за дублаж на китайски филми - всичко това са само част от събитията по случай Пролетния празник. Те са организирани от Китайския културен център в София и ще могат да се гледат онлайн във фейсбук-страницата на центъра /China Cultural Center in Sofia/ и в сайта на центъра всеки ден на адрес http;bg.cccsofia.org/. Празненствата  ще продължат до 26 февруари.

 
Програмният директор на ККЦ в София г-жа Сян Фанли разказва повече за любителите на китайските обичаи и традиции по случай този най-важен за цялата страна празник.

Традиции и предистория

Китайците празнуват Пролетния празник повече от 4000 години. Традиционната китайска Нова година започва на осмия ден от дванадесетия лунен месец и завършва на петнадесетия ден от първия лунен месец. По-важните дни през този период са празниците: лаба, малката нова година, Навечерието на пролетния празник и Фестивала на фенерите на 15-ти от първия лунен месец.

„Лаба“ е осмият ден от дванадесетия лунен месец (декември) от лунния календар.Това е фестивал, използван за почитане на предци и богове за добра реколта и просперитет. На този ден хората имат обичая да пият лаба каша и да хапват чесън.

„Малката нова година” е двадесет и третият ден на дванадесетия лунен месец и в този ден се отдава почит на Божеството на кухните. Според фолклора, той първоначално е бил звезда в небето и поради грешка е понижен в човешкия свят от Нефритения император. Той седи сред кухненските печки на различните домакинства, наблюдава как хората живеят и се държат и записва подробно всички добри и лоши неща. На двадесет и третия от дванадесетия лунен месец се връща в небесата и докладва на Нефритения император, за добрите и лошите постъпки на всяко домакинство. В нощта на дванадесетия лунен месец се връща в човешкия свят, порицава лошото и насърчава доброто според волята на Нефритения император. Оттук и старанието на хората да се грижат за дома и да се представят добре пред бога на кухненските печки. Тъй като хората обръщат голямо внимание на причинно-следствените връзки между добрите дела и добрия късмет, затова и търсели начини да омилостивят бога на кухните, като му оставяли например бонбони и други лакомства..

Новогодишната нощ е последният ден от годината. Ако условията позволяват, независимо колко са далеч, семействата се събират заедно. А Новогодишната вечеря трябва да е много обилна. Според традиционния обичай не се спи през цялата нощ, хората се забавляват до сутринта. Децата обаче, не издържат и заспиват рано. Когато се събудят на следваща сутрин, те намират червен плик под възглавницата си. Червеният плик, приготвен от мама и татко в новогодишната нощ, съдържа не само новогодишните подаръци, но и любовта и благопожеланията на възрастните към децата.

Денят на Нова година е първият ден от новата година. Закуската на този ден също е специална. Обичаят на северняците е да ядат пелмени, докато обичаят на южняците е да ядат танюен. Значението на яденето на пелмени е пожеланието за късмет през новата година. Формата на танюен е кръгла, а яденето им означава събиране на семейството.

От втория ден на Лунната Нова година до Фестивала на фенерите на 15-ти от първия лунен месец е времето, когато роднините отправят поздрави и раздават подаръци. В днешната ера на Интернет, в допълнение към традиционните китайски поздравления за Нова година, младите хора в Китай  използват и мобилни приложения за поздравления за Новата година.

Фестивалът на фенерите на 15-и от първия лунен месец е последният важен празник около Китайската Нова година. Това е първата нощ на пълнолуние през годината. Традиционно фестивали на фенери се провеждат из цялата държава. Цялото семейство гледа фенерите и се забавлява с игри като отгатване на гатанки. Това е важен ден за влюбените мъже и жени.

Сега, за да се предотврати и контролира по-добре епидемията от COVID-19, правителството настоява хората да не напускат местата, в които живеят, освен ако не е необходимо, тъй като намаляването на пътуването е не само предпазна мярка, но и намалява тежестта върху местния персонал. Освен това, много провинции също са въвели мерки като отлагане на събития или провеждането им в по-малки мащаби и времетраене, за да се сведе до минимум струпването на хора. В повечето градове изискването е броят на гостите при семейните вечери да не надвишава 10 души.