0

Д есет дни преди на 4 февруари официално да бъдат открити Зимните олимпийски игри в Пекин, стана ясно кои ще са очите и ушите на българската делегация там. Става въпрос за две момичета от Китай, които ще помагат на спортистите ни и официалните лица по време на олимпиадата. Девойките са студентки по български език в Пекинския университет за чужди езици.

Десет дни преди на 4 февруари официално да бъдат открити Зимните олимпийски игри в Пекин, стана ясно кои ще са очите и ушите на българската делегация там. Става въпрос за две момичета от Китай, които ще помагат на спортистите ни и официалните лица по време на олимпиадата. Девойките са студентки по български език в Пекинския университет за чужди езици.

За да улеснят своите приятели, те вече са си избрали и български имена - за нашата делегация Тао Уън ще е Десислава, а Уан Шуи - Велислава. Двете момичета признават защо са се борили за мястото на асистентки за българската делегация.

"Игрите се провеждат в провинция Хубей, а аз съм точно оттук, така че се чувствам тясно свързана с това събитие и искам да направя нещо за него", казва Десислава пред радио Китай, а Велислава допълва:

"От една страна, Пекин е единственият град, който ще е домакин на лятна и зимна олимпиада и аз исках да съм част от това. От друга страна,

нашата специалност е български език и ще мога да приложа наученото на практика

Те обясняват и как точно са били избрани. "За да бъдем доброволци, ние участвахме в интервюто на университета и организационния комитет на китайски и английски език. Съдържанието му беше много изчерпателно, включително знания и много различни умения, като справяне с неочаквани препятствия. След това преминахме присъствени лекции и трябва да завършим онлайн курсовете", разказват китайките.

Основното им задължение е по всякакъв начин да помагат на българската делегация в олимпийското село.

"Искаме да кажем на делегацията, че няма нужда да се притесняват, защото ние ще направим всичко по силите си, за да ги обслужим. Очакваме с нетърпение срещата с българските спортисти и им пожелаваме успехи", допълниха Тао Уън и Уан Шуи.

Междувременно главният режисьор на церемонията по откриването на олимпиадата Джан Имоу разкри, че елемент от шоуто ще бъде романтиката.

"Когато животът на хората е щастлив и стабилен, те са с романтични сърца. Когато са по-уверени, те стават по-романтични. Непрекъснато повтарям на моя екип, че ако точно тук покажем романтика, ще удивим света“, каза Имоу.

Той издаде още, че самата церемония ще е около 100 мин., а в нея ще участват около 3000 души или 5 пъти по-малко, отколкото в Пекин 2008.