Правителството на Китай обмисля възможностите за засилване на контрола на износа на редки метали, заяви в понеделник представител на Държавния комитет по развитието и реформите Мен Вей, съобщиха световните агенции.

Най-голямата комунистическа държава е лидер по добива на тези метали и има дял от 70% в световното им производство. От 2010 г. Пекин започна да намаля доставките за чужбина. Освен това добивът им в Китай от чужди компании е забранен. Само 6 местни фирми имат лицензи, като те са длъжни да спазват определени квоти на произведените количества.

Неотдавна в рамките на търговската вой със САЩ бе въведено 25% експортно мито за Щатите. Има идея и за пълната забрана на износа на китайски редкоземни елементи за САЩ.

Редките метали са група от 17 елемента и са много търсени за висотехнолигични производства. Най-много от тях 14 са лантаноидите - лантан, церий, празеодим, неодим, прометий, самарий, европий, гадолиний, тербий, диспросий, холмий, ербий, тулий, итербий и лутеций. Ограниченията важат и за скандий и итрий.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Китай с нови мита върху американски стоки за 75 млрд. долара

Китай смята да наложи нови тарифи на американски стоки на стойност от 75 млрд. долара, предават световните агенции. Размерът на митата ще е между 5-10% като част от тях ще влязат в сила на 1 септември, а друга – на 15 декември.

С 29% растат оборотите в информационните технологии през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2019 г. общият индекс на календарните данни на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" нараства със 7.3% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година, показват предварителни данни на Националния статистически институт.