Китай ще въведе нови разпоредби за улесняване на бизнеса от 1 януари 2020 година. Това обяви днес Националната комисия за планиране и реформи, цитирана от Ройтерс. Новината идва на фона на засилващия се натиск върху втората по големина световна икономика.

Новите мерки ще гарантират равен пазарен достъп и ще защитят лоялната конкуренция на пазара. Обещава се също засилване на защитата по вече приети закони.

Чуждестранните компании, работещи в Китай, отдавна се оплакват от неравностойно отношение при достъпа до пазара, тежка бюрокрация и слабо прилагане на законите. Китайските частни компании, които по-трудно получават достъп до финансиране от държавните, бяха и по-тежко засегнати от забавянето на икономиката.

Според новите мерки чуждестранните и местни компании ще бъдат третирани еднакво, както и всички пазарни дружества, независимо от формата на собственост.

Китай ще установи система за наказване на нарушенията на правата на интелектуална собственост, предвиждат регулациите.

Защитата на интелектуалната собственост е ключов въпрос в преговорите между Китай и САЩ, в които се търсят пътища за прекратяване на търговската война помежду им, припомня Ройтерс. Публичните търгове и процедурите за обществени поръчки трябва да бъдат прозрачни, справедливи и отворени за всички, според новия пакет мерки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Строители предлагат застрояване на калканите на блоковете

Собствениците на терени в междублокови пространства да бъдат компенсирани със съседни регулирани парцели или или със земеделски земи, с възможност за застрояване, а също да се разреши строителството на калкан към вече съществуващите сгради предлагат от Националната асоциация на строителните предприемачи.

Над 3000 лева е средната месечна заплата в софтуерния сектор

Над 3000 лева вече е брутната средна месечна заплата в софтуерния сектор, според прогнозата за 2019 година. Това обявиха от Българската асоциация на софтуерните компании, цитирани от БТА. Те представиха доклад за състоянието на софтуерния сектор в България - Барометър 2019, като анализът е основан на данни от близо 4100 компании и е за 2017-а, 2018 г., както и прогноза за 2019 г.