Китай ще въведе нови разпоредби за улесняване на бизнеса от 1 януари 2020 година. Това обяви днес Националната комисия за планиране и реформи, цитирана от Ройтерс. Новината идва на фона на засилващия се натиск върху втората по големина световна икономика.

Новите мерки ще гарантират равен пазарен достъп и ще защитят лоялната конкуренция на пазара. Обещава се също засилване на защитата по вече приети закони.

Чуждестранните компании, работещи в Китай, отдавна се оплакват от неравностойно отношение при достъпа до пазара, тежка бюрокрация и слабо прилагане на законите. Китайските частни компании, които по-трудно получават достъп до финансиране от държавните, бяха и по-тежко засегнати от забавянето на икономиката.

Според новите мерки чуждестранните и местни компании ще бъдат третирани еднакво, както и всички пазарни дружества, независимо от формата на собственост.

Китай ще установи система за наказване на нарушенията на правата на интелектуална собственост, предвиждат регулациите.

Защитата на интелектуалната собственост е ключов въпрос в преговорите между Китай и САЩ, в които се търсят пътища за прекратяване на търговската война помежду им, припомня Ройтерс. Публичните търгове и процедурите за обществени поръчки трябва да бъдат прозрачни, справедливи и отворени за всички, според новия пакет мерки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бизнесът иска без отпуск за дните в болничен и майчинство

Отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, предлагат работодателите. Това означава, че ползващите дълго време болничен отпуск и майките няма да могат да трупат дни за отдих, стана ясно по време на пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети за 2020 г.

Над 650 БГ проекта получават 114 млн. евро по “Хоризонт Европа”

Над 650 български проекта са получили 114 млн. евро по програма “Хоризонт Европа”. Това каза еврокомисарят по иновациите, проучванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел по време на 20-годишния юбилей на Евроклуба към Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за хазарта днес. Предложенията бяха подкрепени с 11 гласа „За“ и 6 "въздържали се".