0

К итайски епидемиолози изпробват на животни шест вида ваксини от новия коронавирус.
Агенцията цитира изявление на директора на института за изследване на лабораторни животни при китайската Академия на медицинските науки Цин Чуан пред китайски информационен портал.

Китайски епидемиолози изпробват на животни шест вида ваксини от новия коронавирус.
Агенцията цитира изявление на директора на института за изследване на лабораторни животни при китайската Академия на медицинските науки Цин Чуан пред китайски информационен портал.

"Това са шест ваксини, разработени в нашата страна най-бързо от всички. Доколкото ми е известно, само нашият институт в сътрудничество с експертната група по борба с коронавируса на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в Китай разполага с два експериментални вида животни, утвърдени от Министерството на науката и техниката за такива експерименти - трансгенни мишки и макаци", каза той.


На 21 февруари заместник-министърът на науката и техниката на Китай Сюй Нанпин обяви, че Пекин ще може да пристъпи към клинични изпитания на ваксини от коронавируса не по-рано от края на април.

Британският премиер Борис Джонсън обеща още 46 милиона паунда за изработване на ваксина и бързи диагностични тестове.

Премиерът обяви финансирането по време на обиколка на лаборатория в Бедфордшир, където британските учени работят по бърз и евтин начин за диагностициране на коронавирус.

Понастоящем няма налична ваксина, която да защитава хората срещу Covid-19, но Джонсън заяви, че се надява такава да бъде готова след около година.

Английският главен медицински директор професор Крис Уити по-рано заяви, че Обединеното кралство няма да има ваксина за първата вълна на пандемия, но че все още е важно да се разработи такава за всякакви бъдещи вълни.

Информацията идва на фона на съобщенията, че няколко държави вече разработват ваксини.