0

К итайски специалисти до месец април ще завършат тестовете върху животни на нова ваксина срещу пневмонията, предизвикана от новия коронавирус.

Китайски специалисти до месец април ще завършат тестовете върху животни на нова ваксина срещу пневмонията, предизвикана от новия коронавирус.

Проектът се ръководи от Центъра за предотвратяване на заболяванията на КНР, който е успял да създаде имунния серум само за две седмици. В момента ваксината се изпробва върху животни и след приключване на експериментите, тя ще бъде приложена и към пациенти. В неделя новият препарат е бил тестван върху 100 лабораторни мишки.

Най-малко 908 души са починали. Новите смъртни случаи са 97, като 91 са в китайската провинция Хубей. Именно от централния град Ухан започна епидемията от коронавируса. Общият брой на смъртните случаи от коронавируса по света достигна 910. Така новата епидемия детронира Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който отне живота на 774 души през 2002-2003 г.

От Световната здравна организация предупреждават, че пикът на епидемията не е преминал. "Наблюдават се притеснителни случаи на разпространение на коронавируса от хора, които не са пътували" в Китай, написа в Туитър Гебрейесус. Според него тези случаи може да са признак на по-сериозно разпространение на вируса в страни, различни от Китай.

Макар разпространението на вируса извън Китай да изглежда по-скоро умерено, ръководителят на СЗО предупреди, че то може да се ускори.

"Изолирането на вируса остава наша цел, но всички страни трябва да използват възможността, създадена от стратегията за изолиране, за да се подготвят за евентуалното идване на вируса", каза Гебрейесус.

Британското министерство на здравеопазването обяви, че разпространяването и предаването на новия коронавирус представлява "сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве". Този ход дава на правителството допълнителни пълномощия в борбата срещу разпространяването на заразата. Министерството определя две болници - "Ароуи парк хоспитъл" и "Кентс хил парк" - като места за изолиране на болните и обявява град Ухан и провинция Хубей в Китай за "заразени зони". Досега в Обединеното кралство са регистрирани четири случая с коронавирус. Британците, пристигнали от Ухан, са поставяни под карантина за 14 дни.

На опашка за изследване в Алпите

Жителите на селото във френските Алпи, в което бяха открити петима британци, заразени с коронавирус, се редят на опашка за да бъдат тествани за заболяването, предаде Ройтерс. Над 100 души бяха изследвани, включително семейства, чиито деца са ходили на училище с 9-годишното британче, което е сред петимата заразени. Хората даваха да минат първи на простудилите се или хората със симптоми на грип.

Още 66 души бяха диагностицирани с коронавирус

Още 66 души бяха диагностицирани с новия коронавирус на борда на круизния кораб "Даймънд принсес", акостирал в Йокохама, южно от японската столица Токио, съобщи Ройтерс, като се позовава на компанията оператор на кораба. С новите потвърдени случаи броят на заразените на кораба достигна 136 по данни на телевизията.
Японските здравни власти потвърдиха, че сред новите заразени има 45 японци, 11 американци, четирима австралийци, трима филипинци, един канадец и един украинец. Корабът с близо 3700 пътници и екипаж беше поставен под двуседмична карантина, след като пристигна в Йокохама на 3 февруари. На него има граждани на близо 50 страни.