0

Д иректорът по церемониите за олимпиадата и параолимпиадата в Пекин 2022 Джанг Имоу разкри някои подробности около очакваното с голям интерес шоу, с което ще бъдат открити зимните игри. Той заяви, че огънят ще бъде запален по начин, „безпрецедентен за последните 100 години от историята на олимпиадите“.

Директорът по церемониите за олимпиадата и параолимпиадата в Пекин 2022 Джанг Имоу разкри някои подробности около очакваното с голям интерес шоу, с което ще бъдат открити зимните игри. Той заяви, че огънят ще бъде запален по начин, „безпрецедентен за последните 100 години от историята на олимпиадите“.

"За мен е голяма чест да ръководя церемонията по откриването. Тежестта е огромна. Разбира се, знаем, че не можем да повторим Пекин 2008, така че се стремим да бъдем различни. Начинът на запалването на огъня със сигурност ще бъде различен. Вярвам, че е напълно иновативен и хората ще бъдат изненадани“, заяви Джанг пред агенция Xinhua, намеквайки за „смел дизайн" на пламъка и на съоръжението, в което той ще бъде запален. 

Очаква се само 3000 човека да вземат участие в церемонията по откриването за разлика от 2008 г., когато екипът наброяваше 15 000 души, включително 2008 барабанисти. Въпреки че Имоу отказа да даде повече подробности, той все пак намекна, че екологичните теми и ниските въглеродни емисии ще присъстват в програмата.

Самата церемония обаче ще бъде съкратена заради очакваните ниски температури и продължаващата заплаха от COVID-19.

Междувременно властите в Китай предупредиха местното население да избягва всякакъв контакт с олимпийските делегации и официални лица, включително и да не се приближават до превозните им средства, да не "чукат по прозорците" на колите и автобусите и т.н. Дори в случай на катастрофа на хората им е забранено да оказват първа помощ, а ще трябва да чакат оторизираните служби.