Китай потвърди повишаване на радиацията в АЕЦ „Тайшан“

Китай потвърди повишаване на радиацията в АЕЦ „Тайшан“

Китайските власти потвърдиха повишаване на нивата на радиация в атомната централа в Тайшан. Причината е повреда на горивните пръти.

"В момента в процеса на мониторинг се регистрира повишаване на нивото на радиоактивност на първичната охлаждаща течност на 1-ви енергоблок. АЕЦ обаче все още работи стабилно в границите, установени в техническите регламенти, спазени са регулаторните изисквания , осигурена е и експлоатационната безопасност на станцията ", съобщи местното министерство на околната среда.
"Основната причина за увеличаването на нивото на радиация в първия контур на 1-ви енергоблок е повреда на горивните пръти. Поради производството на гориво, транспортирането, зареждането и други неконтролируеми фактори по време на работа на енергийните блокове, откриването на повреди в малък брой горивни пръти е неизбежно“, се казва в изявлението.
Както посочи министерството, първият енергиен блок има 60 хиляди горивни пръти. „Според нашите оценки към днешна дата са повредени около пет от тях, така че процентът на повредените е по-малък от 0,01%, което е много по-ниско от проектната допустимия процент, който е 0,25%“.

Ден преди това бе съобщено, че Съединените щати проверяват предполагаемо изтичане на радиация в Китай. Проверката се извършва през последната седмица, след като френска компания, която притежава част от АЕЦ "Тайшан“, съобщила за "непосредствена ядрена заплаха“.

Предупреждението от френска страна дойде и с обвинение за китайските власти. Според официалния сигнал нивата на позволената радиация постоянно се вдигали, за да се избегне спиране на цялата централа, твърдят французите. Въпреки притеснителните данни от Франция администрацията на Байдън обяви, че обектът "не е достигнал критични нива“.

През последните години Китай разширява ядрения си капацитет. До момента на територията на страната работят 16 ядрени централи с общо 49 реактора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.