Народната банка на Китай днес отново понижи курса на юана с 52 базинсни пункта до 6,9409 юана за долар, което съответства на нивото от декември 2016 г., съобщи ТАСС.

В бъдеще и при най-малко нова обезценяване на паричната единица на най-голямата комунистическа държава курсът може да падне на 10-годишно дъно, аналогично на това от юни 2008 г., когато се понижи до 6,90 юана за долар.

В първите 2 месеца на 2018 г. китайският юан поскъпваше. През януари средната му цена бе 6,4364 юана за долар. В следващия месец се повиши до 6,3161 юана. Същото стана и през март с покачване до средно ниво от 6,2975 юана за долар. От май обаче започна поевтиняване до 6,3757 юана за долар, което продължи и през юни (6,4555), засили се още повече през юли, когато достигна до 6,7034, а също и през август с понижение до 6,8438 юана за долар. За септември бе отчетено забавяне натемповете на обезценяване до 6,8445 юана за долар.

Според правилата на Народната банка на Китай дневната амплитуда на курса на юана, спрямо останалите валути не бива да е по-голяма от 2%.

През 2015 г. китайският юан поевтиня спрямо долара с 6%, през 2016 г. - с още 6,7%. През миналата година последва поскъпване с 6,2%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стамен Янев: Все още сме в играта за Volkswagen

Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана. Това заяви ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

„Тойота“ изтегля 3,4 милиона автомобила

Японската корпорация „Toyota Motor Corp” обяви, че изтегля 3,4 милиона автомобила по целия свят поради електронна неизправност, което може да доведе до блокиране на механизма на отваряне на въздушните възглавници при катастрофи.

Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank

Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank като член на Управителния съвет и изпълнителен директор. Бакалов ще отговаря за дирекции „Банкиране на дребно“, „Главна каса“, „Дигитално банкиране“, „Злато и нумизматика“, „Картови разплащания“, „Клонова мрежа“, „Организация и контрол на клиентското обслужване“ и „Частно банкиране“.