Китай отказа да обсъди ситуацията с Хонконг в Съвета за сигурност на ООН

Китай отказа да обсъди ситуацията с Хонконг в Съвета за сигурност на ООН

Китай отказа да обсъжда ситуацията около Хонконг в Съвета за сигурност на ООН, предизвикана от коментара на Постоянната мисия на САЩ към организацията.

От своя страна, постоянният представител на КНР при ООН Джан Джун написа в „Туитър“, че „Китай категорично отхвърля необоснованото искане на САЩ да проведе заседание на Съвета за сигурност“. Според него законът за националната сигурност на Хонконг е чисто вътрешна работа на Китай.

"Това не е свързано с мандата на Съвета за сигурност", подчерта дипломатът.

Според постоянния представител на Китай „фактите отново и отново доказват, че САЩ са източникът на проблеми в света“. "Китай призовава САЩ незабавно да прекратят политиката си на сила и практиката на сплашване", добави той.

Руската делегация е подкрепила позицията на Пекин, че ситуацията с Хонконг се явява вътрешен проблем на Китай и въпросът не е от компетенциите на Съвета за сигурност на ООН.

Антиправителствените сили в Хонконг и редица западни служители бяха много недоволни от разглеждането от Всекитайското събрание на народните представители (основният законодателен орган на КНР) на проекта "Решения за създаване и усъвършенстване на правната система и механизмите за прилагане за обезпечаване на националната сигурност в специалния административен регион на Хонконг". Законопроект, създаден специално за Хонконг, ще включва забрана за подривни и сепаратистки дейности. Тя предполага забрана на всички форми на подбуждане, насочени към сваляне на централното правителство, както и на тероризма и външната намеса.

По-рано съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О`Брайън заплаши да наложи санкции срещу Китай, ако Пекин „завземе“ Хонконг с помощта на законопроект за национална сигурност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в сряда, че е уведомил Конгреса, че Хонконг вече няма своята автономия от КНР, която беше предвидена, когато територията беше прехвърлена от Великобритания на китайските власти през 1997 г.

По-рано американските власти заявиха, че обмислят да наложат санкции срещу китайските власти за действия във връзка с Хонконг. По-късно Китай реагира срещу Съединените щати заради изявления на американски служители относно законопроекта за националната сигурност в Хонконг и предупреди за възможни мерки за противодействие, ако САЩ продължат да действат подривно срещу интересите на КНР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.