Китай изнася сървъри в морето (ПРИЧИНАТА)

Китай изнася сървъри в морето (ПРИЧИНАТА)

Китай обръща поглед към морето, за да може да намали разходите за охлаждане на центрове за данни, в които се помещават мощни компютри и сървъри, както и за да намали потреблението от традиционни енергийни източници в сектор, известен с високите си нужди на електричество, пише Ройтерс.
Южната островна провинция Хайнан започна работа по първия в света подводен търговски център за данни. Очаква се той да бъде завършен след пет години.

Центровете за данни са оборудвани със сървърни шкафове, които съхраняват и обработват интернет данни и консумират големи количества енергия, за да охлаждат компютърните мрежи. Разходите за електроенергия са до 70 процента от оперативните разходи в център за данни в Китай, според статистика на "Грийнпийс".
Компанията за морски технологии Хайлендър (Highlander), която е листвана на борсата в Шънчжън, ще си партнора с местното правителство в строителството, а технология на доставчика на интернет услуги Бейджинг Синнет (Beijing Sinnet) ще следи работата в бъдеще.
Цялостният дизайн на центъра е довършен и е направено първоначално проучване на крайбрежен район.
Някои експерти твърдят, че подводен център за данни ще работи с по-голяма енергийна ефективност, като се възползва от постоянно хладната морска вода, но други са скептично настроени за възвръщаемостта на инвестициите и надеждността на подводните съоръжения.
В изявлението хайнанските власти не е посочена инвестиционна стойност, както и не е ясно кой ще финансира проекта.
Миналата година Microsoft приключи многогодишен експеримент върху изграждането на подводен център за данни. Той бе оставен на дъното на морето близо до островите Оркни в Шотландия. Проектът "Натик" беше изтеглен от морето в началото на лятото.
Резултатите са повече от оптимистични - те показаха, че подводните центрове за данни функционират от гледна точка на производителност, но също така, че поставени под вода те са осем пъти по-сигурни от дата-центровете, съхранявани на суша. Експериментът също така показа, че сървърите работят с по-голяма енергийна ефективност и това може да се дължи на по-ниската нужда от изкуствено охлаждане на сървърите. Целият център за данни е използвал енергия от възобновяеми източници, която идвала от островите Оркни.
Експериментът показа още, че подводните центрове за данни могат да бъдат нов, по-евтин начин за задоволяване на глобалната нужда от съхранение на данни, без да се използват големи количества енергия. В допълнение, това позволява по-малки центрове за данни да бъдат поставени по-близо до потребителите, вместо да насочват повече данни към централизирани сървъри.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.