0

К итай и държавите от Централна и Източна Европа ще представят утре изложба на съвременното изкуство, съобщиха за "Монитор" организаторите.

Китай и държавите от Централна и Източна Европа ще представят утре изложба на съвременното изкуство, съобщиха за "Монитор" организаторите.

Тя е разположена в Китайския културен център в София на бул. „Г.С.Раковски” 77 и ще продължи до 5 август. Изложбата се нарича  „Еднаквост и различност в симбиоза” и представя художествени произведения на творци от Китай и Централно- и Източно европейските страни.

Куратор на изложбата е Джин Джънчън. Според оргаризаторите тя има за цел да отрази многоликостта и равноправието в изкуството, въплътени в идеята, че не съществуват йерархични различия между творците от отделните страни, че никой не доминира над другите и не се конкурира с тях. Изложбата отразява отношенията в рамките на сътрудничеството “16+1”, в което няма големи и малки държави или народи.

„Монитор” научи в аванс, че са представени разнообразни по форма творби – маслена живопис, произведения с туш, графики, акварели, рисунки с молив, фотографии, дигитални изображения, керамика, инсталации, скулптури, мултимедия.

Ценителите на изкуството ще могат да видят над 100 картини от 27 талантливи и известни творци от Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Участници в изложбата  са  художниците Бай Мин (Китай), Божидар Бончев (България), Шимон Брейоха (Чешка република), Адриан Буба (Румъния), Милош Джорджевич (Сърбия), Николета Иванова (България), Стефан Иванов (България), Павол Крал (Словакия), Лин Хайджон (Китай), Александра Лопатич (Босна и Херцеговина), Андро Мартинович (Черна гора), Зоран Мише (България), Еугениус Налевайка (Литва), Антон Октавиан (Румъния), Ищван Орос (Унгария), Елена Панайтова (България), Ангелина Каменова Павлова (България), Рети Сакс (Естония), Сан Хуо-яо (Китай), Яцек Срока (Полша), Камен Старчев (България), Киро Урдин (Македония), Шпела Волчич (Словения), Давор Вранкич (Хърватия), Дзън Лайдъ (Китай), Ергис Жабяку (Албания), Неле Зирните (Латвия).