Китай е близо до втори стелт самолет

Китай е близо до втори стелт самолет

Китай усилено развива втория си стелт самолет FC-31. След като няколко години изтребителят отсъстваше от публичното пространство този месец потребителите на китайските социални мрежи споделиха, че са видели и фотографирали машината по време на тестове.

Снимките предизвикаха разгорещени дискусии сред военните ентусиасти, тъй като бяха разпространени във военни форуми по цял свят, включително и в специализирани страници в Twitter.

Според Global Times самолетът е доразвит и може да се появи на важно авио шоу в края на годината. Възможно е той да се окаже бъдещият гръбнак на китайските ВВС.

За разлика от единствения за сега китайски стелт J-20, FC-31 не е разработван директно от ВВС. Проектът е стартиран независимо от държавната компания Shenyang Aircraft Corporation. Нейните заводи са специализирани в производството на цивилни и военни самолети. Подобно развитие на проекта предполага по-малка инвестиция на пари, но и по-голямо старание и развиването на ключови технологии. От държавната компания се надяват да спечелят голяма поръчка за своя стелт изтребител. Разработката му е наистина любопитна.

Вторият китайски стелт самолет изглежда почти идентичен с F-35. Мненията на експертите не са едностранчиви. Някои твърдят, че самолетът е изцяло независима разработка, която прилича на американския F-35, поради еднаквите цели на машините, продиктували и сходните инженерни решения.

Други обаче смятат, че китайците са си спестили десетки години на разработване и милиарди долари инвестиции, като са хакнали сървърите на Пентагона и са откраднали плановете на F-35.

Макар да нямаме възможност да дадем точен отговор, то FC-31 съчетава елементи от F-22 и F-35. Това е така, защото самолетът има два двигателя и по-голям отсек за оръжия, спрямо F-35. Това го поставя по-близо до F-22. Въпреки това размерите и формите му са почти идентични с тези на F-35. Това от своя страна е логично, тъй като F-35 е по-нов самолет, който освен това ще бъде доста по-масов от F-22.

За разлика от F-35, FC-31 не може да излита и каца вертикално. Изтребителят може да носи 2000 килограма във вътрешността си и и още 6000 на външни пилони.

Бойният радиус е 1250 километра, а максималната скорост 2200 км/ч. Знае се, че самолетът използва радар с активна фазирана антенна решетка.

По думите на специалисти от Пентагона, FC-31 би превъзхождал американските самолети от четвърто поколение F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, и F/A-18E/F Super Hornet. Що се отнася до американските самолети от пето поколение, там нещата ще зависят от електрониката, радарите и подготовката на пилотите.

Относно стелт възможностите, китайците обясняват, че са комбинирали ефектите на геометрията с поглъщащо радарните вълни покритие. От Пекин разясняват, че FC-31 е още в своята прототипна фаза и самолетът би имал различен вид на двигателите.

Според западните експерти именно двигателите са най-големия проблем за китайската авиационна индустрия, но изглежда се прави всички възможно за бързото му решение.

Очаква се една бройка от самолета да струва най-много 70 милиона долара, като той би могъл да се използва от военноморската авиация на Китай. Предвид проблемната история на F-35, и опростяването на части от дизайна на FC-31, някой наричат самолета по-добро копие от оригинала.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.