Кислородът за болниците тройно по-скъп

Заради скока на тока

Кислородът за болниците тройно по-скъп

COVID-19 повиши използването му над два пъти

Цената на кислорода у нас е поскъпнала близо 3 пъти. Причината за повишаването му е скокът на тока за бизнеса през последните 3-4 месеца. Това обясни пред „Монитор“ Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната.

Неговото предприятие реално доставя около 70% от нужния кислород до болниците.

Браншовикът посочи, че до юни - преди поскъпването на тока, стойността на електроенергията на борсата е била 114-115 лв. за мегаватчас за индустрията. От юли насам обаче тя е скочила няколко пъти и вече е 400 на мегаватчас. Тъй като себестойността на кислорода е 70% от електроенергия, на практика само за 3-4 месеца с поскъпването 4 пъти на тока за бизнеса цената на кислорода се е повишила 2,8 пъти.

Кислородът е изключително важен и необходим за много от пациентите с коронавирусна инфекция. Масовото мнение на специалистите е, че като цяло пациентите често търсят лекарска помощ по-късно и постъпват в болница в по-тежко състояние. Реално повечето пациенти, които са хоспитализирани, се нуждаят от кислород. Към вторник броят на настанените в болници вече премина 8000, като новопостъпилите са 1341. От тях 90,16% не са ваксинирани.

Това колко е важен кислородът за болните с COVID-19 се вижда и от това, че лечебните заведения получават от него в по-големи количества по време на пандемията. Данните показват, че за периода януари-март 2020 година, което е преди появата на коронавирус у нас, бизнесът на Марин Димитров е


доставял 1 100 000 кубични метра кислород за болниците


Като се има предвид, че фирмата му произвежда около 70 на сто от нуждите на болниците, това означава, че в началото на миналата година болниците в страната са имали нужда от средно около 1 430 000. Данните показват, че за същия период - януари-март тази година, когато страната е в разгара на пандемията, лечебните заведения у нас имат нужда от много повече кислород. Предприятието на Димитров е снабдил болниците с около 2 700 000 кубични метра кислород. Тъй като фирмата му произвежда около 70 на сто от нуждите на болниците, това означава, че в началото на тази година болниците в страната са имали нужда от средно около 3 510 000 кубични метра кислород. От тези данни става ясно, че потреблението на кислород на болниците се е увеличило с около 2,5 пъти заради пандемията от COVID-19.

Заради по-голямото потребление на кислород бизнесът на Димитров ще насочи доставките си само към болниците. По думите му сега той ги снабдява с максимума, който позволяват производствените му мощности. У нас има още няколко производители на кислород, които обаче могат да отделят още от производството си за лечебните заведения.

След спешна среща в понеделник в Министерството на здравеопазването с браншовиците, се стигна до решение


първо да бъдат задоволявани нуждите от кислород на лечебните заведения


а след това на икономическите субекти. Тогава производителите и доставчиците увериха, че болниците няма да останат без кислород. За целта се създаде и организация - всеки петък болниците в страната трябва да предоставят на Министерството на здравеопазването информация за наличностите от медицински кислород, с които разполагат, както и за прогнозните количества кислород, което ще им бъде необходимо за последващата седмица.

Междувременно повечето от големите столични болници обявиха, че към момента нямат проблеми с доставките на кислород.

За денонощие най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“ използва средно по 9 тона кислород за своите пациенти. Средно по 8 тона ползват от Александровска болница на денонощие, като преди това количество е било употребявано за около седмица. Във ВМА cъщо има ръст в потреблението на кислород за пациентите. Освен това след преобразуването на още 6 клиники в COVID зони нуждите на болницата са се увеличили двойно. В Окръжна болница сега дневно използват средно по около 4 тона кислород.

Междувременно във вторник беше белязан черен рекорд – най-много починали от коронавирусната инфекция. За денонощие битката с COVID-19 са загубили 310 души, показват данните в Единния информационнен портал. 93.87% от загубилите битката с вируса не са ваксинирани. Така жертвите на COVID-19 в страната от началото на пандемията са 24 309.

6007 са новодиагностицираните с коронавирус лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 12,05% от направените общо 49 862 теста.

Броят на настанените в болници пък вече премина 8000, като новопостъпилите са 1341. От тях 90,16% не са ваксинирани.

През последното денонощие са поставени 14 545 дози ваксини срещу COVID-19, а общият брой на поставени до момента е 2 874 721, показват още данните в портала за коронавируса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.