Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър няма да паднат автоматично

Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър няма да паднат автоматично

Конституционния съд (КС) да отпаднат всички актове на Кирил Петков, ако има решение, че е бил с двойно гражданство, докато е бил служебен министър“. Такова мнение изрази пред БТВ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея трябва да се изследва всеки един от актовете, подписани от него. Допълни, че решение по казуса може да се очаква следващата седмица.

„Автоматизъм в правото не можем да търсим, защото няма правно основание. Отговорността по отношение на действията му като министър, може да бъде търсена, но първо трябва да влезе решението на КС и след това да се изследва, защото може никой да не оспори актовете“, обясни експертът.

"Българската конституция не казва какво се случва, ако се установи частична противоконституционност на указа на президента за назначението на Кирил Петков за служебен министър поради наличието и на канадско гражданство към онзи момент", каза тя.

Киселова смята, че проверката на спецпрокуратурата по казуса няма да бъде прекратена след произнасянето на КС, а по-скоро ще бъде преобразувана в досъдебно производство. „Попълването на декларацията, която е подал г-н Петков пред президента, всъщност съдържа елемент, който не е верен, вижда се от документите. Той е бил с двойно гражданство. Спецпрокуратурата проверява само дали е подал декларация с невярно съдържание“, коментира Киселова. Тя уточни, че според документите от 20 август Кирил Петков не е канадски гражданин. „В документите, които е подал, за да се откаже от гражданство, там има един текст, който предвижда процедура. Българската държава не води регистър на лицата с двойно гражданство. Въпрос на добра воля е на всеки дали да декларира пред държавните власти, няма ресурс, по който да се изследва“, допълни Киселова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.