0

Б ългарското кисело мляко ще се прави само от българско сурово мляко и традиционна българска закваска.

Българското кисело мляко ще се прави само от българско сурово мляко и традиционна българска закваска.

Не се допуска влагането на добавки като сухо мляко. Другото условие е продуктът да е произведен на територията на България.

Това предвиждат документите, които родни млекопреработватели са внесли в Министерството на земеделието, храните и горите за европейска защита на българското кисело мляко като географско означение, съобщи шефът на браншовата асоциация Димитър Зоров.

 

Обединени

 

Производителите са няколко и са обединени в Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Сега топката е в министерството, което трябва да придвижи документите към Брюксел. След това ще тече срок, в който защитата на географското означение може да се атакува. Очаква се това да направят гърците, които имат сходен продукт на нашето кисело мляко.

В документите се предвижда българско да се нарича само киселото мляко, което отговаря на сега действащия БДС, който е най-близък до традиционната рецепта. Това означава, че в него сухо мляко не може да има. Освен това продуктът трябва да е само от произведено в България сурово мляко.

 

Сирене

 

Същите документи за европейска защита са внесени и за бялото саламурено сирене, предстои това да се случи и за кашкавала. Относно сиренето условието отново е то да е произведено само с българска суровина, по традиционна технология и рецептура, и с българска закваска.

Паралелно в Народното събрание се гледа законопроект, с който отпада националната защита за няколко вида традиционни български храни, сред които киселото мляко, сиренето и кашкавалът. Това се прави заради изискванията на Европейската комисия. След влизането ни в ЕС, съгласно регламент на съюза, националната защита пада и може да се кандидатства за общоевропейска. Страната ни и до ден днешен не е отменила националната защита, поради което има и предупреждение от Брюксел, че ЕК може да започне съдебно дело срещу нас.

Междувременно млекопреработвателите искат да се даде 1 година гратисен срок за пълното отпадане на националната защита на традиционните продукти. Целта е повече компании да могат да се включат към сдружението, което придобива правата да използва географското означение.

От друга страна Зоров отказа да коментира, след като европейска защита се получи и с българско кисело мляко да може да се означават само продукти, произведени по БДС, какво ще пише на етикетите на млякото с добавки, произведено от вносна суровина. По думите му и сега е незаконно такъв продукт да носи наименованието „Българско кисело мляко”.