Препоръките са близо до изпълнение. Това коментира правосъдният министър Данаил Кирилов по време на парламентарния контрол по питане на опозицията до къде сме стигнали с напредъка по мониторинговия механизъм от ЕК.

Кирилов увери, че страната ни е изпълнила изискванията по показателите за независимост на съдебната система, правната рамка и организираната престъпност. Във връзка с показателите, засягащи продължаването на съдебната реформа, борбата с корупцията на високо и местно ниво, и по границата, ЕК отчитала „значителен напредък", като Кирилов увери, че препоръките са близо до изпълнение.

По думите му правителството продължава и с необратими темпове да изпълнява своите задължения, свързани с механизма.

"Дадена е висока положителна оценка по отношение на работата на правителството", каза още той. Била оценена и съществената роля на Националния съвет по антикорупционни политики.Кирилов припомни, че преди седмица е бил в Люксембург за съвета по правосъдие и вътрешни работи. Там е имал възможността да проведе среща с комисаря по въпросите на правосъдието Вера Йоурова. „В хода на разговорите ни бе отбелязано отличното сътрудничество и активната роля на България по актуалните досиета. Потвърдих твърдата ангажираност на правителството за изпълнение в кратък срок на оставащите мерки и препоръки от механизма", каза той и допълни, че е запознал комисаря с текущите законодателни предложения, свързани с отговорността тримата висши ръководители в съдебната система.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Иван Гешев: Очаквам атаката срещу мен да продължи

Очаквам атаката срещу мен да продължи – това е само началото, заяви пред Етичната комисия към Прокурорската колегия на ВСС кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. „Ще бъдат активирани много сигнали. Ще се атакува независимо кой е кандидатът“, каза още Гешев. Той бе поканен да присъства на заседание на Етичната комисия, на която бе обсъден и гласуван единодушно докладът за него.

ЦИК и СЕМ си пожелаха спокойни избори

ЦИК и СЕМ си пожелаха спокойно протичане на местните избори на 27 октомври. Това стана по време на съвместен брифинг по повод подписване на споразумение за местните избори. Това е седмото подред споразумението и то разрешава на СЕМ да осъществява мониторинг върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания. 

Горанов с идея "Информационно обслужване" да поеме киберсигурността в държавата

"Информационно обслужване да поеме гарантирането на киберсигурността. Това е един от вариантите, които обмисля държавата, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който заедно с премиера бе на откриването на швейцарски завод в Петрич.