Кирилов за мониторинга: Препоръките са близо до изпълнение

Кирилов за мониторинга: Препоръките са близо до изпълнение

Препоръките са близо до изпълнение. Това коментира правосъдният министър Данаил Кирилов по време на парламентарния контрол по питане на опозицията до къде сме стигнали с напредъка по мониторинговия механизъм от ЕК.

Кирилов увери, че страната ни е изпълнила изискванията по показателите за независимост на съдебната система, правната рамка и организираната престъпност. Във връзка с показателите, засягащи продължаването на съдебната реформа, борбата с корупцията на високо и местно ниво, и по границата, ЕК отчитала „значителен напредък", като Кирилов увери, че препоръките са близо до изпълнение.

По думите му правителството продължава и с необратими темпове да изпълнява своите задължения, свързани с механизма.

"Дадена е висока положителна оценка по отношение на работата на правителството", каза още той. Била оценена и съществената роля на Националния съвет по антикорупционни политики.Кирилов припомни, че преди седмица е бил в Люксембург за съвета по правосъдие и вътрешни работи. Там е имал възможността да проведе среща с комисаря по въпросите на правосъдието Вера Йоурова. „В хода на разговорите ни бе отбелязано отличното сътрудничество и активната роля на България по актуалните досиета. Потвърдих твърдата ангажираност на правителството за изпълнение в кратък срок на оставащите мерки и препоръки от механизма", каза той и допълни, че е запознал комисаря с текущите законодателни предложения, свързани с отговорността тримата висши ръководители в съдебната система.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.