Кирилов за идеите на Гешев: Има логика в строгите наказания за шофьорите убийци (ОБНОВЕНА)

Кирилов за идеите на Гешев: Има логика в строгите наказания за шофьорите убийци (ОБНОВЕНА)

В случаите, в които има незаконно гражданство ще действаме съобразно закона и ще бъде отнето, каза министърът

"Бихме участвали в този дебат, който се надявам да се осъществи в рамките на правна комисия". Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов преди заседанието на правната комисия в парламента по повод предложенията на главния прокурор Иван Гешев за възможно най-строги наказания за причиняване на смърт след употреба на наркотици и алкохол.

"Има логика в тези предложения", подчерта Кирилов. "Политиката по отношение на определяне на наказания би следвало съществено да се преоцени", каза министърът. "Голяма част от законопроекти, които са постъпили в парламента са отпреди приемането на концепцията за наказателна политика. Ние не можем да се промени една практика, която е утвърждавана три десетилетия. Ще има ред, който налага дисциплиниране с тази концепция. Би следвало стремежа да е към пълно, изчерпателно съобразяване", заяви още Кирилов.

"В случаите, в които има незаконно гражданство ще действаме съобразно закона и ще бъде отнето", каза министърът по повод думите на главния прокурор Иван Гешев, че чужд гражданин е придобил гражданство по незаконен начин.

Наред с това Кирилов коментира и казуса с мониторинга върху България - продължава или не той. "Ние нямаме финалното решение на Европейската комисия за отмяна на мониторинга, нямаме го", заяви пред депутатите от правната комисия правосъдният министър Данаил Кирилов в отговор на въпроси на БСП по време на блицконтрола. "Имаме последен финален доклад по Механизма за сътрудничество. Ние не осъществяваме комуникация под формата на мониторинг. Да, има принципна уговорка че всичките ни усилия трябва да са постоянни, енергични", заяви Кирилов.

"Лесно е да отидеш да говориш дивотии и простотии в Брюксел срещу държавата си",

каза министърът. Той посочи, че точно ще провери какво е казал, но подчерта, че по-важното е да се правят реформи, а в правосъдието досега са били извършени много важни и положителни неща.

"Да, има скандали, но аз не съм продуцирал клипа в Съдебната палата. Аз не съм правил другите скандали по случайното разпределение на делата, даже съм се въздържал от реакции, за да пазя добрия тон", заяви Кирилов за гафовете на шефа на ВКС Лозан Панов. На въпрос как е приключила проверката по случая с клипа, сниман в Съдебната палата, Кирилов отговори, че не му е известно проверката на инспектората да е приключила. Той напомни, че са отнети правомощията на шефа на ВКС Лозан Панов да управлява Съдебната палата.

"Късно е да се иска оставката на Лозан Панов",

заяви Кирилов в отговор на журналистически въпрос дали очаква предсрочно прекратяване на мандата на Панов като шеф на ВКС. Нека членовете на ВСС направят преценка по свое усмотрение, допълни той. "Пет години ВСС го търпя, няма смисъл за две години да му се иска оставката, да го правим насила герой", каза Кирилов. "Те изразиха своето разочарование , че тяхното доверие и подкрепа е било излъгано, каза Кирилов по повод факта, че бивши членове на ВСС поискаха оставката на Панов. "Както виждате Лозан Панов и Дишева не ме допуснаха в този дебат на миналото заседание на ВСС. Очевидно Лозан Панов се страхува от моето становище, каза Кирилов.

Ремонтират покривите на 4 затвора

"В момента започват да се ремонтират покривите на четири от затворите в страната", каза още Данаил Кирилов. "Ние дадохме възможност за електронна комуникация на затворниците в условията на извънредно положение", заяви той. Следващата седмица ще се възобновят свижданията, каза министърът.Проблемът най-често в затворите е с канализацията, заяви той. Няма персонал за лечебницата в Софийския затвор, заяви още министърът. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.