Кирилов: Прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на производството за Полфрийман

Кирилов: Прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на производството за Полфрийман

"Прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на това производство, макар да съм убеден в това, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо. Тук се иска възобновяване, а не касационно обжалване". Tова заяви пред журналисти в парламента правосъдният министър Данаил Кирилов, във връзка с искането на прокуратурата делото за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман да бъде възобновено, а изпълнението на определението, с което той беше пуснат от затвора, да бъде спряно.

Той добави, че е необходимо да се обмисли промяна в НПК, така че съдебните актове за предсрочно освобождаване от затвора да подлежат на по-висок инстанционен контрол.

"Този въпрос и този дебат явно сочи на необходимостта да коментираме изменения на НПК относно статута на тези актове. По отношение на формата на тези актове, редно е законодателят изрично да определи вида на акта и да допусне по-висок инстанционен контрол на тяхното съдържание", допълни Кирилов.

По думите му няма информация да има издадени документи на Полфрийман.  Той допълни, че Полфрийман не бил в заведение, което е в компетентността на затворената администрация  и уточни, че вероятно тези въпроси ще бъдат изчистени по време на днешен разговор с консула на Австралия, който е поискал да говори с него. Кирилов каза, че не може да отговори дали с пасаван, служещ за идентификация на хората, Полфрийман можел да напусне страната, като по думите му това можело да го уточни главна дирекция "Документи за самоличност".

 Правосъдният министър отказа да коментира дали е справедливо освобождаването на австралиеца или опцията той да напусне България. Той даде да се разбере, че трябва стриктно да зачита правото, без значение решението законосъобразно ли е, обосновано ли е, постановено ли е от законен състав, дали този състав е имал докладчик, дали двама от съдиите е трябвало или не е трябвало да се отведат. Той добави, че съдебният акт бил факт и трябвал да се изпълнява, докато друг съд не го отмени. „Да не поставяме въпросът държавата срещу съдебните актове. При всички положения този акт трябва да бъде спазван", завърши министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.