Кирилицата за малко да превземе Китай

По-големият брат се е казвал Страхота, разкри проф. Божидар Димитров

Кирилицата за малко да превземе Китай

Мощите на Св. Кирил са в Рим, гробът на Методий още се търси

За Кирил и Методий на пръв поглед се знае всичко. Че са създали азбуката, на която пишат днес 300 милиона души, като не всички от тях са славяни. Но е можело да са и 1,3 млрд. души.

Защото през 50-те години, когато СССР и Китай са още в братски отношения, в един момент в Пекин сериозно се е обсъждала възможността да се възприеме азбуката на солунските братя. Тя е не просто лесна за усвояване, но и притежава знаци за всички звуци в китайския език. Все пак лобитата, защитаващи традицията, надделели и комунистическия режим се отказал от този грандиозен експеримент. 

Заблуда

Всъщност основата заблуда, която съществува около делото на Кирил и Методий, е че те са преки създатели на днешната кирилица. Съставената от тях писменост се нарича глаголица и е с доста сложна графика. А буквите, с които пишем и днес, са дело на техния ученик – Свети Климент Охридски. Той опростява делото на двамата братя и го нарича писменост кирилица - в памет на Константин-Кирил Философ. Иначе когато говорим за заблуди много хора на времето са били убеждавани, че Ленин(или цар Петър Велики) е създал четмото и писмото, но това ще го сложим в графа пропаганда. 

Дядото

По отношение на личността на братята се знае, че са родени в Солун, Византия, през 9 век. Има хипотези (изследователи като М. Маргаритов и А.Х.Е. Фон Сумтал), че дядото на Кирил и Методий е бил български благородник, служител на княз Кардам. Заради вътрешни борби в страната ни е бил принуден да напусне родното си място и да се засели в Солун. Твърди се още, че Кирил и Методий са говорили родопски диалект.

Че светското име на Кирил е Константин, е известно. Дълго време обаче оставаше скрито това на брат му, който е по-голям с 12 години. Покойният професор Божидар Димитров твърдеше, че е открил в една ватиканска хроника рожденото име на Методий - Страхота.

Мисии

Двамата изпълняват различни дипломатически мисии и изведнъж в 855 г, единият брат, а след това и другият, се замонашват, изоставяйки блестящи административни кариери. Според апокрифа „Брегалнишка легенда“, през 855 г. те идват на мисия в България, в района на река Брегалница, като се установяват в тогавашния град Равен (до днешния Щип в Северна Македония) Там те успяват да покръстят за една година около 54 000 българи. В този разказ се казва, че цар Борис I, който дошъл да инспектира мисията, също е бил покръстен от тях – факт, за който малцина подозират.

Периодът 863-867 г. се свърза с Мисията на Кирил и Методий във Великоморавия при княз Ростислав. Той решил да освободи земята си от чуждата немско-латинска църковна и просветна пропаганда, проправяща път към владичество на германските феодали. Ето защо през 863 г. той поискал от Византия да му изпрати мисионери. По волята на съдбата това били именно братята Кирил и Методий. Именно там те оформили славянският книжовен език, в чиято основа легнал старобългарският диалект. 

Делегация

Всяка година на 24 май българска делегация посещава Рим, за да се поклони на мощите на Свети Крил в базиликата „Сан Клементе“. Храмът е в центъра на града, на около 10 минути пеша от най-голямата туристическа атракция в града – Колизеума. В базиликата се намират още мощите на Св. Климент- епископ на Сердика (днес София) и един от първите римски папи. Мощите на Св. Климент I са открити през 861 г. от св.Кирил Философ при мисията му при хазарския хаган в Херсон (Крим). През 867 г. двамата братя са поканени от папата в Рим и предвидливо вземат останките на св.Климент с тях. Тялото на папата е тържествено препогребано в базиликата "Сан Клементе". Това богоугодно дело фактически осигурява освещаването на глаголическото писмо от Рим. На церемония в голямата базилика "Санта Мария Маджоре" папа Адриан II признава славянския език за равнопоставен на гръцкия и латинския, и освещава литургичните книги, написани на него с новата азбука – глаголица. 

Изтощен от тежките пътувания Кирил, заболява. Умира в Рим на 14 февруари 869 година. Методий иска позволение да вземе тялото в Гърция, но папата отказва и тогава Методий измолва Кирил да бъде погребан в криптата на базиликата "Сан Клементе".

Самият той завършва живота си като архиепископ на изчезналата през X век държава Велика Морава, съществувала на части от днешните Полша, Словакия, Чехия, Унгария, Австрия. Гробът на по-големия брат Методий обаче и до днес остава загадка. Твърди се, че той е погребан под олтара на стара базилика, откритата в чешкото селце Микулчице. Ето защо сред прекрасните зелени поляни там се издигнати паметник и плоча на равноапостолите, бележещи предполагаемия гроб на Методий.

На 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява Св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа. Не е без значение и фактът, че те са живели още преди разделянето на християнската църква на Западна и Източна. 

Над 80 паметника

Нa всеки 24 май отрупваме с цветя паметника на братята пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Той е един от над 80-те монумента по цял свят в чест на просветителите. На светите равноапостоли са посветени около 40 църкви и паметници в Словакия. В катедралата в Нитра се пази частица от мощите на Свети Кирил. Скулптори на светците има в Москва, Чикаго, Лисабон и Солун. Прекрасен е паметникът им на Карловия мост в Прага.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.