Кирил Петков: БВП нагоре с 10 на сто, инвестициите растат с 4%

Кирил Петков: БВП нагоре с 10 на сто, инвестициите растат с 4%

Има 10% ръст на БВП, 4% увеличение на инвестициите, 8% на брутната добавена стойност и 20% увеличение на износа на стоки и услуги през второто тримесечие. Това са големи цифри, показващи икономически растеж, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на отчета, който служебното правителство представи днес.

„Благодаря на българския бизнес, на хората, които много работиха последните няколко месеца, на отбора в Министерски съвет и в Министерство на икономиката, защото част от резултатите са единствено възможни на базата на общия труд и цел“, заяви Петков.

Той напомни, че процедурата за подкрепа на малки фирми с оборот над 500 000 лв. бе допълнена със 105 млн. лв. за наддоговаряне. „По Плана за възстановяване работихме много добре с вицепремиера Пеканов и мога да кажа, че преработихме изцяло двата проекта в министерство на икономиката, където 1,7 млрд. лв. сега ще могат да бъдат дадени от една страна, по пазарен принцип, конкурентен принцип и с помощта на европейските институции, за да лимитираме риска от корупция, и най-вече удвояваме с тях тези средства. Взимаме Плана за възстановяване и удвояваме средствата от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд. Допълнително вкарахме нови инвестиции, над 6 от тях са с изключително висок експортен потенциал. Както знаете, в Ловеч скоро ще имаме завод за електромобили“, каза Петков.

Той обясни, че търговските представители са успели за кратко време да предизвикат над 602 писма за намерения за инвестиции у нас. Той напомни и за инициативата "Три морета", чиято среща се проведе в Националния дворец на културата в София. На нея присъстваха 14 президенти от 18 страни. "Прдложихме за пръв път да се сложи фокус върху иновациите и да се направи един специализиран иновационен фонд. Предложихме и проекти като биотехнологичен хъб в София, в момента се водят разговори с "Гугъл" и "Амазон", които също бяха гости", каза Петков.

Той изтъкна, че работата върху предприемаческата култура у нас е продължила. "За пръв път подписахме стартъп стандарта на ЕС и приготвихме изцяло стъпките, в момента е на обществено обсъждане стартъп визата, да привлечем талантите от целия регион, да бъдат в България и оттук да започват своите бизнеси", допълни Петков.

В своята кратка реч той припомни и за схемата за липса на корупция в общините, която бе стартирана това лято. "Ще осигурим възможност инвеститорите, които идват в България, да работят с най-проактивните общини, и да имат комфорта, че ако имат проблеми, могат да контактуват  "Трансперънси Интернашънъл", заедно с общината и да имат гарант за своите инвестиции", каза Петков, като допълни, че към момента над 12 общини са заявили готовност да участват в програмата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.