Кирил Петков: 130 млн. лева е загубила ББР от заеми през 2020 г., повечето кредити са “балонни”

Кирил Петков: 130 млн. лева е загубила ББР от заеми през 2020 г., повечето кредити са “балонни”

Банката не трябва да се приватизира, смята икономическият министър

Загубата на ББР за 2020 г. е 130 млн. лв. За първото полугодие на 2021 г. тя е близо 100 млн. лв., а очакваните загуби за цялата 2021 г. са в размер на 250 млн. лв. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на изслушването си в НС днес.

Той даде актуална информация за дейността на държавната банка.

“Банката е раздала големи кредити извън Закона за ББР и извън нейния устав и стратегия”, заяви Петков.

По думите му 20-те най-големи кредита покриват 90% от средствата на финансовата институция. Раздадените заеми са за близо 2 млрд. лв., като средният размер на кредитите е 80 млн. лв., а средната лихва - 2,94%, докато при повечето тя е 2%.

“В сравнение с банките по света, това е нечувано”, коментира икономист №1. Средният матуритет на тези 20 заема е над 10 години, като те са “балонни”. Това означава, че

за 10-те години длъжникът плаща единствено лихва,

а главницата идва наведнъж в края.

“Тези заеми ги има по света, но те са много рискови и за тях трябва голямо обезпечение. На въпрос защо са раздавали такива заеми, от банката се оправдават, че те са печеливши за нея.

Петков обаче обясни, че това не е точно така. Той даде пример с кредит за 150 млн. лв., обезпечен с имот. Според договора длъжникът не може да се разпорежда с имота си за периода на заема, но ако все пак го направи, то глобата е едва 5 000 лв. При друга фирма, отново получила 150 млн. лв., е заложена самата фирма. Нейните приходи обаче са едва 1 млн. лв., а причината да е одобрена от банката в агресивен бизнес план.

Трети случай е за заем от 100 млн. лв., обезпечен с "много хубав актив" - недвижим имот. В този момент обаче се намесва външен консултант, който преструктурира заема и дружеството се разделя на две - едното взима актива, другото - не. По-голямата част от задължението обаче отива при дружеството, което е без актив. Затова и случаят ще бъде даден за разглеждане от прокуратурата.

“Всъщност от 2017 г. насам управителите на банката се сменят, но подходът на кредитиране остава”, смята Петков. По думите му държавата е вкарала 1,4 млрд. лв. в ББР. “ББР е много капитализирана, стабилна, дори ако тези кредити не се върнат, то тя е стабилна, но защото данъкоплатците са вкарали 1,4 млрд. лв.. Ние, управителният съвет не вярваме, че част от тези кредити ще се върнат по същия начин, по който е обещано, че ще стане. Това ще предизвика огромни загуби за банката”, смята Петков, който добави, че заемите са били давани, надзиравани и контролирани от хора извън банковия сектор.

“Към момента тази банка не трябва да се приватизира”, каза още Петков.

Принципалът на ББР коментира и държавното участие в ПИБ. Според него дъpжaвaтa тpябвa дa излeзe oт инвecтициятa cи в търговската банка веднага щом тя стане печеливша. "Дoбpe e ББP дa имa члeн нa Бopдa нa диpeĸтopитe в ΠИБ. Πpeдcтaвлявaмe нaд 18% oт coбcтвeнocттa нa бaнĸaтa c тaзи инвecтиция и e вaжнo дa мoжeм дa я yпpaвлявaмe пo нaй-дoбpия нaчин. Haдявaм ce, aĸo aĸциитe ce ĸaчaт нaд или paвнo нa 5 лeвa, дa излeзeм мaĸcимaлнo бъpзo“, ĸaзa Πeтĸoв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.