ГЕРБ скандират в зала: Таня вън

ГЕРБ скандират в зала: Таня вън

Финансовият министър Кирил Ананиев бе в парламента за кратко, защото трябваше да бъде изслушан относно изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г. 

Млако преди да започне изслушването му обаче се завихри поредния скандал в парламента. ГЕРБ започнаха да скандират "Таня вън" в пленарната зала и да тропат по банките.

Напрежението възникна, след като председателстващата заседанието Татяна Дончева обяви, че вицепремиерът Томислав Дончев няма да бъде изслушан за Плана за възстановяване и устойчивост. Тя заяви, че думата ще му бъде дадена, но не сега. Дончев си взе раничката и излезе от залата.

Депутатите преминаха към изслушване на финансовия министър Кирил Ананиев. 15 минути той стоя прав до трибуната, чакайки Дончев и депутатите от ГЕРБ да се разберат за процедурата. Депутатите се скараха и за правилника на Народното събрание.

"В случай е гласуван дневен ред, така че ние сме по точка в дневен ред. Моля ви процедура се дава, когато има процедура. Моля ви прочетете си дефиницията за процедура. Заповядайте, г-н министър. Започнете да си говорите", каза Татяна Дончева.

Депутатите от ГЕРБ скандираха оставка. Накрая Ананиев излезе от залата, тъй като стана ясно, че до изслушването му няма да се стигне. Накрая Дончева даде 10 минути почивка и свика председателски съвет.

Скандалите започнаха час по рано - около отсъствието на Бойко Борисов от парламента. Дебатите прераснаха лични нападки и обиди към премиера.

В пленарната зала настъпи пълен хаос, след като Митева закри разискванията по точка за отказ министър-председателят да дойде в парламента, каквато не фигурираше в дневния ред на Народното събрание.

ГЕРБ поиска почивка, за да се „изясни председателката Ива Митева” каква е точката от дневния ред, по която текат дебати. Митева я отказа, защото групата вече се е възползвала от това право.

Накрая депутатите сами излязоха в почивка. След края на почивката тя не се върна в залата, а на нейното място застана зам.-председателят на парламента Татяна Дончева. ГЕРБ я засипа с процедурни искания и хватки, на които Дончева отговори остро. И хаосът се задълбочи. ПГ на ГЕРБ започнаха да скандират: "Таня вън", „Оставка”, „Мутри вън”, „Искаме си Митева”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.