Кипър, Малта и Гърция ще развиват туризъм без еднократна пластмаса

Кипър, Малта и Гърция ще развиват туризъм без еднократна пластмаса

Кипър, Малта и Гърция се обединяват за развитието на туристическа индустрия без пластмаси. Проектът „SUPMed” е с общ бюджет от близо 1,3 млн. евро и продължава до юни 2023 г.

Шест организации и компании, партньори от трите страни, ще реализират съвместна програма, чиято цел е премахване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, най-често използвани в хотелите и ресторантите.

Те ще бъдат заменени с алтернативни изделия, по-екологични, икономически изгодни и на достъпни цени, обясниха от Кипърската хотелиерска асоциация, която участва в проекта, при неговото представяне в Никозия.

Проектът „SUPMed” се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Фонда за регионално сътрудничество на Норвегия и Европейското икономическо пространство.

В рамките на програмата ще бъдат въведени пилотни бизнес модели в крайбрежния туризъм в Кипър, Малта и Гърция (остров Крит).

Ще бъдат направени препоръки за действие, които да спестят пари на потребителите и да намалят вредното въздействие върху околната среда от използването на пластмаси в туристическите обекти.

Най-добрите практики от приложените пилотни решения ще бъдат включени в ръководства, които ще бъдат предоставени на туристически институции, малки и средни фирми, организации с нестопанска цел и други заинтересовани в трите страни и в цяла Европа.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.