Кьовеши: Не съм тук, за да оценявам  работата на БГ прокуратурата (ОБЗОР)

След като се срещна с обвинител №1, правосъдния министър и ВСС

Кьовеши: Не съм тук, за да оценявам работата на БГ прокуратурата (ОБЗОР)

  • ЕП няма да разследва престъпления за €10 хил, а за над €10 млн.

  • Следващата сряда стартира процедурата за нов избор на делегирани прокурори

Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура, това не е моя работа, заяви пред журналисти европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя бе на двудневно посещение в страната, по време на което се срещна с 4-мата европейски делегирани прокурори от България, с главния прокурор Иван Гешев, със служебния правосъден министър Янаки Стоилов и с част от ВСС.

„Не съм обсъждала дейността на българската прокуратура. Не сме обсъждали случаи, конкретни дела. Европейската прокуратура започна работа на 1 юни. От тази дата националните власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече попадат в обхвата на компетенциите на Европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продължим в нашата Европейска прокуратура или да ги върнем на националните власти. Освен това,

започнахме да получаваме сигнали или жалби

от частни страни – от граждани, от НПО. Всички сигнали и жалби ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ние ще проведем разследване. Имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в Европейската прокуратура, но са установени във всяка държава-членка“, заяви Кьовеши.

Основната й цел да дойде у нас е да види дали европейските делегирани прокурори тук имат нужда от подкрепа за своята работа, да обсъди започването на нова процедура за избора на още 6-ма, което трябва да бъде направено от Прокурорската колегия на ВСС, както и техническата подкрепа на нашите власти за службата на Европейската прокуратура в България.

„Липсват 6-ма прокурори за нашата служба в България, трябва да бъдат определени съответните следователи и разследващи служители. Срещнах се с министъра на правосъдието и главния прокурор, и с представители на ВСС. Проведохме открити и конструктивни разговори. Като главен европейски прокурор се радвам да обявя, че следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на необходимите служители. Ние изяснихме критериите, които потенциалните кандидати трябва да изпълнят, и стигнахме до разбирателство какви трябва да бъдат те – с достатъчно прокурорски опит в разследването на финансови престъпления, на корупция, на пране на пари, измами с ДДС. Да са опитни в сферата на международното сътрудничество. Няма краен срок кога да бъдат изпратени новите предложения на България. Държавите-членки изпращат своите предложения, но ЕП решава след обективна преценка дали да ги назначи“, обясни Кьовеши.

Тя няколко пъти отказа да коментира конкретни случаи

и изреди компетенциите на Европейската прокуратура – разследването на престъпления, които засягат бюджета на ЕС – различни измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и организирана престъпност. Европейските делегирани прокурори в 22-те държави-членки провеждат разследвания и преди да повдигнат обвинения, изпращат предложения до прокурорите в централата в Люксембург, откъдето ще дават разрешение за повдигане на обвинение пред съответния национален съд.

„Ще работим в режим на 22 различни Наказателни кодекса. Ако българските граждани имат сигнали или разполагат с информация, която смятат че е важна за нас, могат да я докладват директно на сайта на Европейската прокуратура. Всеки сигнал или жалба може да бъде подаден на български език или на всеки от другите 22 езика на представените в Европейската прокуратура държави. Всеки сигнал ще бъде разгледан равностойно и няма да правим разлика между лицата, за които се подават сигнали. Очаквам от нашите делегирани прокурори да работят с уважение към личността и независимостта на всеки. Посланието ми към българските граждани е, че Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие“, каза още Кьовеши.

Тя уточни, че юрисдикцията на ЕП е разследване на

измами с европейските средства, ако щетите са над 10 млн.евро,

измами с ДДС с щети над 10 млн.евро и ако престъпленията са извършени на територията на 2 или повече държави-членки. Ще се разследват престъпления, извършени след 2017 г.

„ЕП не трябва да разследва дребни дела. Например, земеделски стопанин взел 10 000 евро и ги използвал за други цели. Нашата работа е да разследваме големите, трансгранични престъпления. За нас е важно да не работим по дребни случаи“, разясни Кьовеши. Както и че: „Няма да се намесваме, а ще сътрудничим на националната прокуратура. Нашето задължение е да консултираме.“

Кьовеши категорично отказа да коментира и протестите срещу главния прокурор Иван Гешев, както и дебатите за спецправосъдието у нас, но уточни: „Няма единна система в Европа – има държави-членки, в които има специализирани съдилища и други в държа, в които няма. Това е вътрешно, политическо решение как точно да се организира прокуратурата и съдилищата.“

Кьовеши разясни каква е разликата между ОЛАФ и Европейската прокуратура: „Основната разлика е, че ОЛАФ не може да провежда наказателни разследвания. Това може да прави само ЕП. Това, което досега прави ОЛАФ и ще прави е административни разследвания. Работата на ОЛАФ е да разследва престъпления и да ги изпраща на ЕП. Втората разлика –

ЕП може да конфискува активите и да възстанови щетите.

Досега никой не можеше да го прави.“

От 1 юни ЕП е получила над 300 случая от националните власти и 120 от частни страни – граждани и НПО, сред които и от България. Не са получени всички сигнали от България към ЕП.

„Европейските делегирани прокурори са независими в своята работа, записано е в регламента. Никой не може да се намесва в тяхната дейност. Те ще провеждат разследвания и ние от централното ниво /22 прокурори плюс главния европейски прокурор в Люксембург/ ще извършваме мониторинг и при необходимост ще даваме указания. Те са прокурори в националната система, но това не означава, че те са подчинени на главния прокурор. Това беше въведено в регламента, за да имат правомощия да правят разследвания в националната система. Всички европейски делегирани прокурори имат качеството на прокурори. Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор да му каже да направи нещо, аз ще направя това публично достояние“, заяви Кьовеши. Тя

отказа да коментира и санкциите към 6-ма български граждани от САЩ

по закона „Магнитски“. „Ние сме европейски граждани, имаме Европейска прокуратура и ще коментираме и разследваме престъпленията, извършени в Европа и в държавите-членки. Ще се изразя съвсем ясно – в официалните си срещи не съм разисквала случаите на ЕП или конкретно производство. Обсъждахме процедурата за избор на европейски прокурори, за техническата подкрепа, която трябва националните органи да ни предоставят – нужни са ни IT експерти, следователи, разследващи полицаи, които да помагат на европейските делегирани прокурори“, каза Кьовеши.

На настойчиви въпроси дали има доверие на българската прокуратура, тя отговори: „Не става дума за доверие и за лични чувства, важното е, че ние трябва да зачитаме закона и регламента за ЕП. Качеството на дейността на една прокуратура зависи от независимостта, от законодателните инструменти, от човешките и финансовите ресурси.“

Кьовеши бе категорична и че не може да се очакват бързи решения на съдилищата по делата, разследвани от ЕП, тъй като има нива на юрисдикция и това отнема време.“Няма как да обещая, че в рамките на 1 или 2 г. можем да получим финални присъди“, каза тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.