Кьовеши допусна отваряне на приключили дела за злоупотреби с европари

Кьовеши допусна отваряне на приключили дела за злоупотреби с европари

Възможно да бъдат преразгледани вече затворени дела по случаи със злоупотреба с европейски средства. Това заяви в интервю за БНР главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Подобни примери в България е делото по програмата САПАРД. Според Кьовеши, Европейската прокуратура е прокурорски офис и всеки прокурорски офис може отново да отвори дело, което е било затворено от друг. Условието е да има нови факти и ситуация.

Европейската прокуратура ще може да бъде сезирана от граждани, частни фирми и институции, но това ще бъде съобразено с националното законодателство.

"Това означава, че винаги, когато имаме важна следа и солидна информация, то трябва да започнем разследване. Две са възможностите - граждани, частни фирми, обществена администрация, всяка институция може да изпраща информация чрез обичайните канали - към местната полиция или който и да било прокурор и от там може да бъде препратен на европрокуратурата.

Втората възможност е всеки - било гражданин, било частна фирма или институция, да изпрати информация директно до европейската прокуратура - или до нея в Люксембург, или до делегирания европейски прокурор.

Целта е европрокуратурата да заработи до края на тази година, уточни Кьовеши.

Три са основните въпроси, които трябва да бъдат решени преди да заработи европрокуратурата.

Първият е свързан с назначаването на европейските прокурори. Те ще съставляват колегиума на европейската прокуратура, който пък трябва да приеме ключови документи като вътрешни процедурни правила, както и вземане на ключови решения като, например, за политиката на европейската прокуратура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.