0

Н овият филм на Петър Попзлатев „Времето е наше“, вдъхновен от култовия роман „Разруха“ на Владимир Зарев, ще открие 32-рата „Киномания“, която ще се състои от 15 до 29 ноември.

Новият филм на Петър Попзлатев „Времето е наше“, вдъхновен от култовия роман „Разруха“ на Владимир Зарев, ще открие 32-рата „Киномания“, която ще се състои от 15 до 29 ноември.

Кастинг-директор на дългоочакваната продукция, доближаваща се до стилистиката на документална творба за промените у нас, е актрисата Светлана Янчева, която е избрала за две от най-главните роли певеца

Руши Видинлиев и Леонид Йовчев

– младия ас на Народния театър. На екрана ще видим още Ивайло Христов, Валентин Ганев, Елена Телбис, Ирини Жамбонас, Ицко Финци, Красимир Доков, самата Светлана Янчева и др. „Преди почти 30 години, на 12 ноември 1989 г., дебютният ми игрален филм „Аз, Графинята“ за пръв път беше представен в чужбина – в Италия. „Времето е наше“ е огледален на него по отношение на темата за човешката свобода“, сподели пред журналисти режисьорът Петър Попзлатев.

Освен че участва в две от лентите в афиша, големият Ивайло Христов е и гласът на „Киномания 2018“. Той е озвучил трейлъра за фестивала – анимация със закачка към актуални и популярни наши и холивудски заглавията, а визията е създадена от Борис Десподов. Слоганът на събитието е „Големите филми – преди големите награди“, тъй като програматорите Владо Трифонов и Хермина Азарян вярват, че, както обикновено, селекцията е предусетила бъдещите носители на „Оскар“, „Златен глобус“ и други престижни статуетки. Неслучайно призът на „Киномания 2018“ прилича на кръстоска между американските академични награди и монумента в централното фоайе на НДК...

Сред филмите, които ще се завъртят в Зала 1 на Двореца, са „Всички знаят“ с

Пенелопе Крус и Хавиер Бардем

– испанска продукция на иранския режисьор Асгар Фархади, която откри кинофестивала в Кан (17.11); третият филм на Ралф Файнс „Рудолф Нуреев – Бялата врана“, за който все още няма дори трейлър, но се знае, че разказва за бягството на легендарния балетист на Запад (23.11); документалният „Папа Франциск – човек на думата“ на Вим Вендерс (24.11); сатирата на Паоло Сорентино за Силвио Берлускони, наречена „Те“, отново с Тони Сервило от „Великата красота“ в главната роля (25.11). Между 8 и 14 ноември ще е ретроспективата на творчеството на именития шведски режисьор Ингмар Бергман с 8 филма, 3 от които досега не са показвани у нас.