0

Е дин от най-известните и дългогодишни кинокритици у нас Божидар Манов ще бъде председател на международното жури, което ще пресява 9-те филма, включени в тазгодишното издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, който ще се проведе в Стара Загора след едногодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19.

Един от най-известните и дългогодишни кинокритици у нас Божидар Манов ще бъде председател на международното жури, което ще пресява 9-те филма, включени в тазгодишното издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, който ще се проведе в Стара Загора след едногодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19.

В журито участват известната руска актриса Елена Морозова, позната от ролята си на Екатерина Стравинска в кинохита „Коко Шанел и Игор Стравински“, показан за пръв път в Канд през 2009-а: френският режисьор и сценарист Антоан Рейно /неговият филм „Присъдата“ предизвика доста емоции/, полският режисьор Филип Байон и румънецът Богдан Мурешано, който е сред най-големите капаците в късометражното кино на северната съседка.

Заради усложненията с пандемията буквално в последния момент са били направени промени в състава на журито, коментира директорът на фестивала Магдалена Ралчева. По първоначалната идея в него трябваше да бъде и режисьорът Иван Павлов, бивш директор на българската национална филмотека. Тя се въздържа от съобщаването името на почетния гост, който ще засади своята липичка в алеята на славата край сградата на старозагорската опера. „Не съм суеверна, но в тази особена и нетипична обстановка в известна степен ще се въздържа , за да не „дърпам дявола за опашката“, нека изчакаме още няколко дни, за да съм сигурна че всичко ще бъде така , както сме го замислили. Мога да кажа че гостът ще бъде изключително популярен български актьор!“, сподели Ралчева.

В списъка с лентите, които ще бъдат представени са филми от Дания /“Обикновено семейство“ на Малу Рейман /  и Грузия /“Начало“ на Дея Колумбеганашвили/;Финландия /“Хелене“ на Анти Йокинен/; Австрия /“Оскар и Лили“ на режисьора Араш Риахи, разказващ за съдбата на майка и двете й деца от Чечения/; Франция /„Лято 85“ на Франсоа Озон/;Италия /“Връзки“ на Даниеле Лукети/,;Русия /“Капитан Холивуд“ на режисьора Евгений Татаров/ и Германия /“Без лоши чувства“ на Фараз Шариат“. България тази година влиза в конкурсната програма с филма на режиьора и сценарист - Ивайло Христов „Страх“, разказващ суровия живот на вдовица, живееща в отдалечено погранично село. Срещата ѝ с тъмнокож емигрант- бежанец разклаща закостенелите представи за света на местната общност. Лентата е отличена с наградата за най-добър филм на фестивала „Златна роза“ 2020 и е носител на много европейски отличия.

До момента присъствие са потвърдили гости от Италия и Чехия. Фестивалът ще се проведе от 29 май до 2 юни, филмите ще могат да бъдат гледани в залите на старозагорската опера и регионалната библиотека „Захари Княжески“.