Кинаджии скочиха срещу промените в Закона за филмовата индустрия

Кинаджии скочиха срещу промените в Закона за филмовата индустрия

Предложенията облагодетелстват комерсиални тв продукти за сметка на седмото изкуство

Съюзът на българските филмови дейци и обединената филмова общност изпратиха в края на миналата седмица гневно открито писмо до първите хора в държавата, с което изразяват несъгласие с подготвяните скандални промени в Закона за филмовата индустрия и апелират да бъде спряно приемането им на второ четене, тъй като те накърняват развитието на българското кино и облагодетелстват създаването на комерсиални тв продукти – филми и сериали.

Отвореното писмо, подписано от председателя на СБФД Милко Лазаров, председателя на Българската асоциация на кинорежисьорите Павел Веснаков и още над 10 ръководители на творчески организации в сектора, е адресирано до президента, председателя на Народното събрание и премиера, с копия до шефа на комисията по културата и медиите в НС, министъра на културата, председателите на всички парламентарни групи, омбудсмана, председателя на НФЦ и др.

Според предложените промени, значителни публични средства, които според първоначалния законопроект бяха предвидени за подпомагане на българското кино, се пренасочват за финансиране на телевизионно съдържание, предназначено за излъчване основно в програмите на големите телевизионни оператори, казва се в писмото. Това е недвусмислено видимо от предложението за въвеждане на изискване продуцентите да бъдат допускани да кандидатстват за финансиране само при условие, че са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги – с 1 млн. активни потребители. „Още веднъж потвърждаваме позицията си, че уредбата на

държавното подпомагане за тв формати няма място

в Закона за филмовата индустрия. Това ще бъде прецедент в Европейския съюз. Натискът на телевизионните оператори (които десетилетия не отделят никакви средства за българско филмопроизводство, въпреки наличието на такова изискване в Закона за радио и телевизия) в крайна сметка ще доведе до намаление на средствата за българско кино за сметка на финансирането на телевизионно съдържание, предназначено за програмата на големите телевизии“, изтъкват филмовите дейци. Така се въвеждат дискриминационни условия и към продуцентите на български филми, обвързвайки допускането им до финансиране с комерсиалния успех на продуцираните от тях заглавия, смятат кинаджиите. „Постъпилите предложения на практика подменят философията и основните принципи на Закона за филмовата индустрия. Приоритет на държавната политика в областта на филмовата индустрия вече не е българското кино, а комерсиалното производство на телевизионни филми и сериали, предназначени за излъчване изключително в каналите на големите частни телевизионни оператори“, категорични са те.

Промените, с които се въвежда телевизионно съдържание в обхвата на Закона за филмовата индустрия се предлагат едва между първо и второ гласуване на Закона за изменение и допълнение на ЗФИ, без да са подложени на обществено обсъждане, сигнализират авторите на писмото. С тях също така неоправдано се ограничава достъпът до държавни помощи на малките независими продуценти на български филми. При така създалите се обстоятелства настояваме за

спиране на промените в ЗФИ и оттегляне на законопроекта

категорични са филмовите дейци. Ако промените бъдат приети при такива нарушения, застрашаващи съществуването на българското филмово изкуство като значима част от националната култура, филмовите дейци са категорични, че ще сезират европейските институции, ще се обърнат към президента с искане да наложи вето на закона и ще предприемат активни протестни действия. „Разбираме, че предвид предстоящите парламентарни избори големите телевизионни оператори ще имат решаваща роля в кампанията, но това което се извършва с предлаганите промени, внесени от депутатите между първо и второ гласуване за финансиране на телевизионни филми от субсидията, определена за българското филмопроизводство, е убийство на българското кино и нанася тежки поражения на националната ни култура, които ще имат последствия десетилетия наред“, завършват авторите на писмото.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.