0

Е дин от най-успешните наши кинопродуценти – Росица Вълканова („Писмо до Америка“, „Обърната елха“, „Разследване“, „Подслон“ и др.), напусна състава на работната група, натоварена да изработи законопроект за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия. Причината е несъгласие с начина, по който директорът на Националния филмов център Жана Караиванова ръководи процеса и НФЦ като цяло, заради което Вълканова иска и оставката й.

Един от най-успешните наши кинопродуценти – Росица Вълканова („Писмо до Америка“, „Обърната елха“, „Разследване“, „Подслон“ и др.), напусна състава на работната група, натоварена да изработи законопроект за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия. Причината е несъгласие с начина, по който директорът на Националния филмов център Жана Караиванова ръководи процеса и НФЦ като цяло, заради което Вълканова иска и оставката й.

В открито писмо до колегите си тя отбелязва, че Караиванова или не иска, или не може да защити интересите на филмовата общност пред Министерство на културата и създава впечатление, че само "отчита дейност" в очакване на някакво развитие на събитията, което ще се реши и без нейно участие, и без това на съсловието. „Отсъствието на г-жа Караиванова, в качеството й на директор на Изпълнителна агенция НФЦ, от парламентарната комисия по култура в деня, в който се обсъждаше бюджетът на МК и в частност финансирането на българската филмова индустрия, е последното ярко доказателство за това“, казва се в писмото. Според Вълканова шефката на НФЦ не се отнася сериозно към реформирането на закона, няма капацитет да оглави този процес или приоритетите й са други. „Публична тайна е, че за 2-те години, откакто г-жа Караиванова е директор на НФЦ, работата на агенцията забуксува, че атмосферата в институцията е непоносимо нагнетена, че проблемите от работно естество се трупат и множат, че институцията е на автопилот...“, изтъква продуцентката. В подкрепа на Вълканова и режисьорът Андрей Чертов отправи отворено писмо до общността, в което се казва: „Целта на „двигателите“ на тези промени е съвсем друга и вие всички я знаете. Това не е увеличаване на бюджета за филмопроизводство, а данъчни ползи за чужди инвеститори-филмопроизводители“. Според него „конкурсите в НФЦ са провеждат с манипулации от членовете на комисиите, субсидиите се разпределят неадекватно, парите за производството на филми намаляват и филмите са все по-малко“. Чертов също иска оставката на Караиванова. По БНТ проблемите със субсидията за кино повдигнаха и други от съсловието: Галина Тонева, Димитър Коцев-Шошо, Диана Андреева...