Кинаджии искат оставката на Жана Караиванова

Кинаджии искат оставката на Жана Караиванова

Един от най-успешните наши кинопродуценти – Росица Вълканова („Писмо до Америка“, „Обърната елха“, „Разследване“, „Подслон“ и др.), напусна състава на работната група, натоварена да изработи законопроект за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия. Причината е несъгласие с начина, по който директорът на Националния филмов център Жана Караиванова ръководи процеса и НФЦ като цяло, заради което Вълканова иска и оставката й.

В открито писмо до колегите си тя отбелязва, че Караиванова или не иска, или не може да защити интересите на филмовата общност пред Министерство на културата и създава впечатление, че само "отчита дейност" в очакване на някакво развитие на събитията, което ще се реши и без нейно участие, и без това на съсловието. „Отсъствието на г-жа Караиванова, в качеството й на директор на Изпълнителна агенция НФЦ, от парламентарната комисия по култура в деня, в който се обсъждаше бюджетът на МК и в частност финансирането на българската филмова индустрия, е последното ярко доказателство за това“, казва се в писмото. Според Вълканова шефката на НФЦ не се отнася сериозно към реформирането на закона, няма капацитет да оглави този процес или приоритетите й са други. „Публична тайна е, че за 2-те години, откакто г-жа Караиванова е директор на НФЦ, работата на агенцията забуксува, че атмосферата в институцията е непоносимо нагнетена, че проблемите от работно естество се трупат и множат, че институцията е на автопилот...“, изтъква продуцентката. В подкрепа на Вълканова и режисьорът Андрей Чертов отправи отворено писмо до общността, в което се казва: „Целта на „двигателите“ на тези промени е съвсем друга и вие всички я знаете. Това не е увеличаване на бюджета за филмопроизводство, а данъчни ползи за чужди инвеститори-филмопроизводители“. Според него „конкурсите в НФЦ са провеждат с манипулации от членовете на комисиите, субсидиите се разпределят неадекватно, парите за производството на филми намаляват и филмите са все по-малко“. Чертов също иска оставката на Караиванова. По БНТ проблемите със субсидията за кино повдигнаха и други от съсловието: Галина Тонева, Димитър Коцев-Шошо, Диана Андреева...

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.