0

С еверна Корея отпразнува официалното завършване на напълно обновения град Самджийон с церемония за прерязване на лентата и шоу с фойерверки в присъствието на държавния ръководител Ким Чен Ун, съобщи официалната агенция КЦТА.

Северна Корея отпразнува официалното завършване на напълно обновения град Самджийон с церемония за прерязване на лентата и шоу с фойерверки в присъствието на държавния ръководител Ким Чен Ун, съобщи официалната агенция КЦТА.

Гигантският строителен проект се намира в близост до планината Пекту в северната част на страната, която се смята за свещена в Северна Корея като родно място на бащата и предшественик на Ким Чен Ун, Ким Чен Ир, и легендарна люлка на корейската нация.

Държавните медии нарекоха титаничния проект "въплъщение на съвременната цивилизация".

Мястото е описвано и като „социалистическа утопия”. В града под връх Пектусан се състоя тържество с музика и фойерверки.

Градът е снабден с нови апартаменти, хотели, ски курорт, търговски, културни и медицински обекти. Според държавната телевизия Самджийон може да приеме 4000 жители. Градът е една от най-големите икономически инициативи на Ким, като част от стремежа на страната към икономическа, военна и културна независимост.

Строежът на Самджийон беше забавян от недостиг на строителни материали и работна ръка, в резултат от тежките икономически санкции срещу Пхенян. Това накара Ким да разпореди в строежа да се включат младежки бригади, в които участваха дисиденти и бегълци от режима, описвани като „роби”.

Трудът на участниците в бригадите не се заплащал, а храната била лоша. Хората са принуждавани да работят над 12 часа на денонощие, в продължение на 10 години. Като награда обаче те имат шанса да влязат в университет или да бъдат приети в управляващата Работническа партия.