Килимът носи послание от Изток

Килимът носи послание от Изток

С над 600 вида възли от вълна или коприна - 3 поколения майсторят уникати в зелено, червено и синьо

Килимът е задължителен компонент в интериорния дизайн. С поглед към Близкия изток всеки дом може да се превърне в скривалище за шедьоврите, носещи тайно послание – за любов, късмет или благодат. „Освен уют и комфорт това са произведения на изкуството, които разкриват личното ни усещане за красота и стил. Ръчно изработените килими са находка, а в съвремието най-ценният, най-качественият и стойностен избор. Съществуват над 600 вида възли при ръчната изработка. Част от моделите са резултат от усърдната работа на 3 поколения“, коментира Шахин Хонарманд, управител на „Килим Уърлд“ ЕООД пред „Телеграф“.

Технологията на ръчната направа е три вида – на ръка, на стан и ръчен тъфтинг. За ценителите на изкуството килимът може да „разказва история“. Най-добрите находки, разбира се, са от Иран, Непал, Пакистан и Индия. „Килимите на Ориента притежават символика. Има смисъл в мотивите им.

Олицетворение са на култури, обичаи, население, народ, семейства, моментни състояния и т.н. Съществуват модели с осъвременен дизайн.

Уникатите са примамливи за хората с набито око, обикновено над 40 г. Младите предпочитат дизайнерските и модерни килими. Някои избират килим за 30 минути, други с месеци – комбинират го с други ценни вещи – скулптури, картини и пр. В основата е историята“, допълва Шахин.

Мотивите ги правят уникати. СНИМКИ: КРУМ СТОЕВ

Например изобразените слонски стъпки на килима са знак за щастие. Така всеки дом може да се сдобие с търсената енергия или да запълни „липсващото“. Всъщност това обяснява богатите флорални мотиви – повечето направени в пустинни градове. Майстор-килимарите са изобразявали онова, което е далеч от тях, скъсявайки дистанцията. Други акценти са прецизно очертаните джамии или шахът като титла.

В цветово отношение преобладава червената гама. Естествени багрила оцветяват материите още в зелено и синьо. Погледнати отстрани, килимите са с променящи се нюанси, в зависимост от светлината и ъгъла. Ключова роля има използваният материал. „Най-често са изработени от вълна, която се добива лесно, и от коприна, която противно на очакванията e изключително здрава. Основното свойство на вълната е топлината и шумоизолирането, това е така, защото косъмът е кух и пълен с въздух. Около 75% се добива от Нова Зеландия, останалото е от мястото, където се правят. Но посочването на основния материал не е достатъчно, детайлите са важни, тъй като вълната може да е добита от овца, коза или камила. Значение има и от коя част на тялото е. Интересна подробност е, че много от килимите на Близкия изток имат в краищата си козя вълна, това е така, защото се е считало, че змиите имат фобия от нея“, споделя още управителят на „Килим Уърлд“ ЕООД.


Моделите разказват история.

Направата на ръчните килими може да отнеме години, по-достъпните модели отнемат около 10 дни на един човек. Всъщност процесът е резултат от вдъхновение, килимарите творят, когато имат муза – това пречи на точното времево рамкиране. Възлите от своя страна могат да са единични, двойни, симетрични, асиметрични, турски и пр. Съществува твърдение, че колкото по-фин е килимът, толкова по-скъп е.

За най-добрите в сферата отличният резултат е баланс – златна среда, която гарантира и дългия живот на килима.

Килим Уърлд (World) ликвидира магазина си и в момента са обявили намаления до -78% на цялата наличност от килими. При тях могат да се намерят килими за всеки вкус и всеки джоб. Така всеки любител на красивата визия или търсач на комфорта и топлата атмосфера ще има възможност да се сдобие с майсторска изработка на достъпна цена между 200 и 500 лв.

Най-скъпият у нас струва 280 000 лв.


Най-скъпият килим, носещ усещането за Ориента, е на стойност 280 000 лв. Размерът е 4 на 3 метра, а възлите на кв.м - 1.5 милиона. Част е от богатата колекция на „Килим Уърлд“ ЕООД.

С 1.5 милиона възли на кв. м

„Той е в най-популярната правоъгълна форма. Такъв килим не се вижда всеки ден, не се докосва и не се създава. Най-финият, за който съм чел, е 2 900 000 възли на кв. м - историята помни това. Истината е, че тук въпреки цената не става дума за бюджет, а за стойност“, подчертава Шахин.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.