Кичим се с орден за храброст за 2300 лв.

Кичим се с орден за храброст за 2300 лв.

С отличието, създадено от Александър Батенберг, награждавали офицери и генерали

Първият български орден - Военен орден за храброст, учреден от княз Александър Батенберг, може да се купи от платформите за обяви в интернет в навечерието на Гергьовден, когато честваме и Деня на българската армия.

Най-скъпото подобно отличие, което се предлага в мрежата към момента, е на цена 2300 лева, установи проверка на „Телеграф“. Въпросният орден е трета степен, втори клас, от най-популярната емисия „седем точки“ заради изображенията в емайлирания в зелено пръстен. Ордените „седем точки“ са били използвани за награждаване на офицери и генерали по време на Балканските войни (1912-1913), както и в началото на Първата Световна война. На аверса е изобразен изправен лъв в кръг с червен емайл. В емайлирания зелен пръстен е изписан надписът „За храбрость“. На реверса е монограмът на Александър Батенберг и надписа „Князь на Българiя 1978“.

Продавачът твърди, че орденът е истински и дори прилага документ за платена такса за експертиза в Националния военноисторически музей, която потвърдила автентичността на артефакта. „Телеграф“ се свърза с него и, в отговор на наш въпрос, човекът отговори, че орденът бил намерен в новозакупена къща.

Отличия

В нета може да се намери и офицерски орден за храброст, четвърта степен, също от емисията „седем точки“. Той обаче е в доста лошо състояние като емайлът е почти напълно изтрит. Затова цената, която иска продавачът, е едва 180 лева.

Доста запазен е орден от Фердинандовата емисия 1915-1917 г., четвърта степен, с червен емайл. Заради доброто състояние на нагръдния знак от Първата световна война купувачът иска и доста по-висока цена - 600 евро.

Войници

Предлагат се и т.нар. войнишки кръстове за храброст. С тях са награждавани офицерски кандидати, фелдфебели и редови чинове, като знак за проявено мъжество и храброст на бойното поле. Цените варират от 50 до стотина лева. Войнишкият кръст на Военния орден "За Храброст" е една от най-често връчваните български награди. С този знак са били удостоени хиляди войници - както българи, така и чужденци, като отличие за проявена самоотверженост и себеотрицание по време на шестте войни, в които участва Българската армия между 1877 и 1945 г.

История

Военният орден "За Храброст" е най-старият и най-разпознаваем орден в историята на Третото Българско царство. Той е учреден с указ на княз Александър Батенберг. Има версии, че по този начин българският княз е нарушил решенията на Берлинския конгрес, според които като васално на турския султан Княжество България няма право на висши държавни отличия. Търговската конституция също забранява в Княжеството да има титли за благородство и други отличия, а също и ордени.

Друг прочит на историята обаче показва, че княз Александър I използва текст в Конституцията, който позволява на монарха да учреди един-единствен орден за заслуги по време на война и само за военни лица. Именно по този начин се създава и Военния орден, който бива официално учреден на 1 януари 1880 година, като единствената официална българска награда, присъждана изключително за военновременни заслуги. По форма той представлява малтийски кръст с овален център и кръстосани мечове, прикрепен към небесносиня лента със сребърен кант към краищата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.