0

П ървият български орден - Военен орден за храброст, учреден от княз Александър Батенберг, може да се купи от платформите за обяви в интернет в навечерието на Гергьовден, когато честваме и Деня на българската армия.

Първият български орден - Военен орден за храброст, учреден от княз Александър Батенберг, може да се купи от платформите за обяви в интернет в навечерието на Гергьовден, когато честваме и Деня на българската армия.

Най-скъпото подобно отличие, което се предлага в мрежата към момента, е на цена 2300 лева, установи проверка на „Телеграф“. Въпросният орден е трета степен, втори клас, от най-популярната емисия „седем точки“ заради изображенията в емайлирания в зелено пръстен. Ордените „седем точки“ са били използвани за награждаване на офицери и генерали по време на Балканските войни (1912-1913), както и в началото на Първата Световна война. На аверса е изобразен изправен лъв в кръг с червен емайл. В емайлирания зелен пръстен е изписан надписът „За храбрость“. На реверса е монограмът на Александър Батенберг и надписа „Князь на Българiя 1978“.

Продавачът твърди, че орденът е истински и дори прилага документ за платена такса за експертиза в Националния военноисторически музей, която потвърдила автентичността на артефакта. „Телеграф“ се свърза с него и, в отговор на наш въпрос, човекът отговори, че орденът бил намерен в новозакупена къща.

Отличия

В нета може да се намери и офицерски орден за храброст, четвърта степен, също от емисията „седем точки“. Той обаче е в доста лошо състояние като емайлът е почти напълно изтрит. Затова цената, която иска продавачът, е едва 180 лева.

Доста запазен е орден от Фердинандовата емисия 1915-1917 г., четвърта степен, с червен емайл. Заради доброто състояние на нагръдния знак от Първата световна война купувачът иска и доста по-висока цена - 600 евро.

Войници

Предлагат се и т.нар. войнишки кръстове за храброст. С тях са награждавани офицерски кандидати, фелдфебели и редови чинове, като знак за проявено мъжество и храброст на бойното поле. Цените варират от 50 до стотина лева. Войнишкият кръст на Военния орден "За Храброст" е една от най-често връчваните български награди. С този знак са били удостоени хиляди войници - както българи, така и чужденци, като отличие за проявена самоотверженост и себеотрицание по време на шестте войни, в които участва Българската армия между 1877 и 1945 г.

История

Военният орден "За Храброст" е най-старият и най-разпознаваем орден в историята на Третото Българско царство. Той е учреден с указ на княз Александър Батенберг. Има версии, че по този начин българският княз е нарушил решенията на Берлинския конгрес, според които като васално на турския султан Княжество България няма право на висши държавни отличия. Търговската конституция също забранява в Княжеството да има титли за благородство и други отличия, а също и ордени.

Друг прочит на историята обаче показва, че княз Александър I използва текст в Конституцията, който позволява на монарха да учреди един-единствен орден за заслуги по време на война и само за военни лица. Именно по този начин се създава и Военния орден, който бива официално учреден на 1 януари 1880 година, като единствената официална българска награда, присъждана изключително за военновременни заслуги. По форма той представлява малтийски кръст с овален център и кръстосани мечове, прикрепен към небесносиня лента със сребърен кант към краищата.