0

М артеници за Годината на Белия метален бик се появиха на пазара. Те чудесно се съчетават цветово със старата българска традиция да се носят червено-бели конци за здраве.

Мартеници за Годината на Белия метален бик се появиха на пазара. Те чудесно се съчетават цветово със старата българска традиция да се носят червено-бели конци за здраве.

Според традициите на Изтока, пък, който носи през 2021 г. знака на рогатото животно ще има късмет, здраве и любов в живота си. Проверка на „Телеграф“ показа, че подобни артикули, изработени на ръка, вече се предлагат по улични сергии и онлайн платформи за търговия. В тях са вложени естествени материали като вълна, памук и коприна.

Цените на дизайнерските, дело на родни майстори тръгват от 2.50 лева. По 80 стотинки до 1,50 лв се търгуват металните бикове в преливащи се цветове, с произход Китай. Те имат халки за зашиване на палтото като талисман.


Цар футбол


Търговци споделиха, че доста се търсят и мартеници с емблеми на любими футболни клубове. В интернет например може да се открие картон с 10 броя значки с цветовете на ЦСКА, „Левски“ или друг отбор между 3 и 5 лева. Те се поръчват от студенти и безработни, които после ги продават по сергии на улицата с известна надценка. При западните отбори стойността се определя в зависимост от това, дали артикулът е оригинален. Ако е дело на братята китайци може да се открие и за 50 стотинки. В случай, че конците са вплетени в артикул, закупен от фен магазина на „Челси“ например, цената скача към пет лева.


Герои


Най-търсени от малчуганите са мартениците с актуални анимационни герои. “Понякога и по-големи хора ги взимат. Изглежда тези анимации имат доста фенове сред млади и стари. Аз препоръчвам гумените варианти пред дървени или пластмасови, тъй като са по-устойчиви“, коментира Георги Тонев, предлагащ мартеници на сергия в центъра на София. По думите му безспорен хит са Спондж Боп Квадратни гащи и Хело Кити, които са по-търсени от Батман или Елза и Ана от „Замръзналото кралство“. След тях се нареждали дори класики, като Том и Джери, Мики Маус, както и приказните еднорози и елфи, с които хлапетата се гиздят срещу левче бройката. Новост в търсенето са героите от американската комедия – „Опасният Хенри“ , но от тях нямало внос. От супергероите най-желан е Спайдермен, а новият момент е Жената чудо.


Кристали


При мартениците за възрастни хит са продуктите със зодиакални кристали, които излизат по-солено – между 9-19 лева. Те съчетават лазерно изрязан метал, в различна форма – сърце, детелина или „инфинити“ (знака за безкрайност), към които е закрепен полускъпоценен камък. Кристали, но под формата на сфери има в Шамбала гривните за късмет, идващи отново от Изток. Най-актуалната тенденция при колиетата, пък са ръчно изработените малки шевици с използване на бели, червени и зелени цветове. Те стоят доста елегантно в дървени рамки, а майсторите им искат по 5 лева за бройка.

При големите фигуративни Пижо и Пенда традиционно търсени са онези, в носии. При материалите се забелязва използване на порцелан и кожа и пирографирано дърво. Вълната тип мерино взе, че прескочи от дрехите и в мартениците.