Докладът за националната сигурност за 2018: Киберпрестъпленията у нас се повишават

Докладът за националната сигурност за 2018: Киберпрестъпленията у нас се повишават

НС oдобри доклада за национална сигурност

Отчита се повишение на честотата, обхвата и разнообразието на киберпрестъпленията в България. Това стана ясно от доклада за националната сигурност за 2018 г., който депутатите приеха днес.

Друг вид заплахи за сигурността са свързани с миграционния натиск към страната, като през 2018 г. тенденцията за неговото намаляване се запазва. Акцент е поставен върху влезлия в сила Антикорупционен закон, с който се е разширил кръгът от лицата, задължени да подават имуществени декларации. В борбата с тероризма се отправят препоръки за по-засилено сътрудничество на международно ниво.

Актуални остават деянията, свързани с нерегламентиран достъп и хакерски атаки към интернет сайтове на лица, държавни и частни организации, потребителски профили в различни социални мрежи и нерегламентиран достъп до пощенски кутии, се казва още в доклада. Като основни заплахи се сочат вирусите и шпионските програми и зловредни кодове.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят доклада, тъй като нямало анализи и оценка.

Валентин Радев от ГЕРБ изрази своята благодарност към всичким които са раборили по доклада. По думите му през последните години БВП-то на страната ни е скочило 3ти, а безработицата е спаднала до 3,2 %. Той подчерта добрите птношение на България със съседките. Съпартиецът му Красимир Ципов коментира, че докладът е реалистичен, аналитичен и дава наистина реална оценка на състоянието на националната сигурност. По думите му контрабандата на цигари в момената е 5%, а преди 4 години е била 5-6 до 7 пъти по-голяма. Той заяви, че има сериозно увеличение на разкриваемостта на престъпността, особено по отношение на престъпленията срещу личността. Ципов отбеляза и намалявантето на инцидентите, пострадалите и жертвите след ПТП, които паднали средно с 15%. 

Георги Кръстев от Съвета за сигурност към МС бе категоричен, че в доклада за националната сигурност не са скрили нито един проблем в страната ни. Той посочи, че докладът е бил разгледан в Съвета по сигурността, където представители на президентството са направили предложения, които са били отразени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.