Отчита се повишение на честотата, обхвата и разнообразието на киберпрестъпленията в България. Това стана ясно от доклада за националната сигурност за 2018 г., който депутатите приеха днес.

Друг вид заплахи за сигурността са свързани с миграционния натиск към страната, като през 2018 г. тенденцията за неговото намаляване се запазва. Акцент е поставен върху влезлия в сила Антикорупционен закон, с който се е разширил кръгът от лицата, задължени да подават имуществени декларации. В борбата с тероризма се отправят препоръки за по-засилено сътрудничество на международно ниво.

Актуални остават деянията, свързани с нерегламентиран достъп и хакерски атаки към интернет сайтове на лица, държавни и частни организации, потребителски профили в различни социални мрежи и нерегламентиран достъп до пощенски кутии, се казва още в доклада. Като основни заплахи се сочат вирусите и шпионските програми и зловредни кодове.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят доклада, тъй като нямало анализи и оценка.

Валентин Радев от ГЕРБ изрази своята благодарност към всичким които са раборили по доклада. По думите му през последните години БВП-то на страната ни е скочило 3ти, а безработицата е спаднала до 3,2 %. Той подчерта добрите птношение на България със съседките. Съпартиецът му Красимир Ципов коментира, че докладът е реалистичен, аналитичен и дава наистина реална оценка на състоянието на националната сигурност. По думите му контрабандата на цигари в момената е 5%, а преди 4 години е била 5-6 до 7 пъти по-голяма. Той заяви, че има сериозно увеличение на разкриваемостта на престъпността, особено по отношение на престъпленията срещу личността. Ципов отбеляза и намалявантето на инцидентите, пострадалите и жертвите след ПТП, които паднали средно с 15%. 

Георги Кръстев от Съвета за сигурност към МС бе категоричен, че в доклада за националната сигурност не са скрили нито един проблем в страната ни. Той посочи, че докладът е бил разгледан в Съвета по сигурността, където представители на президентството са направили предложения, които са били отразени.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прокуратурата подхвана и ТЕЦ „Бобов дол“ заради горене на опасни отпадъци

Под ръководството на Районна прокуратура-Дупница, се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 353в, ал.1 от Наказателния кодекс. На 16.01.2020 г. по сигнал на ТД „Национална сигурност“ и икономическа полиция при ОД МВР на гр. Кюстендил, екип от прокурори и следователи, съвместно с представители на РИОСВ-Перник, са извършили следствени действия във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене на същите без комплексно разрешително от РИОСВ-Перник в ТЕЦ "Бобов дол".

Ревизоро на среща в Перник, в събота Борисов събира пак министрите за водната криза

От разпит в прокуратурата лъсна: Изчезнал водомерът на язовир „Студена“

Ревизоро на среща в Перник, в събота Борисов събира пак министрите за водната криза

Водомерът, който отчита колко вода излиза от язовир „Студена“, е изчезнал. Това става ясно от разпит на шефката на отдел „Управление на риска от наводнения“ при МОСВ Мая Дряновска.

Държавата похарчила 20 млн. лв. за рейнджърите ни зад граница през 2019 г.

Финансовите средства за участие на български военнослужещи в мисии и операции зад граница съвсем не са милиард, а 20 932 400 лева за 2019 г. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в НС.