Киберкомандването на САЩ се подготвят за война с Русия

Киберкомандването на САЩ се подготвят за война с Русия

Киберкомандването на американските Въоръжени сили обмисля информационна война, за да се противопостави на евентуална руска намеса в изборите през 2020 г., писа в. "Вашингтон пост".

Представители на военното киберкомандване разработват тактики за водене на информационна война, които биха могли да бъдат използвани срещу високопоставени руски представители и олигарси, ако Москва се опита да се намеси в изборите догодина, като хакне изборната система или посее раздор, казват настоящи и бивши американски представители.
Една от опциите, разглеждани от Киберкомандването, ще вземе на прицел висшето ръководство и руските елити, но вероятно не и руския президент Владимир Путин, защото това би било възприето като прекалено провокативно. Идеята е да се покаже, че чувствителни лични данни на съответните взети на прицел лица могат да бъдат "поразени", ако намесата не спре.
Засега Киберкомандването и представители на Пентагона отказват коментар на информацията.
Американските военни отдавна прибягват до психологически операции, като например пускане на стотици хиляди листовки в Ирак, за да бъдат убедени иракските военни да се предадат на оглавяваната от САЩ коалиция по време на войната в Персийския залив. Но интернет, социалните медии и смартфоните разшириха до доста обхвата и точността на подобни тактики.
След разглежданите сега опции е взимане на прицел на ключови лидери в службите за сигурност и армията и вероятно някои олигарси. На тях би могло да бъде пратено съобщение, което имплицитно да предупреждава мишената, че ако изборната намеса не спре, то ще има последици. Пращането на съобщението ще бъде придружено от ограничена кибероперация, която ще демонстрира американския достъп до някоя по-специална система или акаунт или пък американската способност за нанасяне на щети, казват запознати източници.
Друга опция включва дезинформация с цел експлоатиране на съперничествата в руското правителство и властовите елити.
Опциите не предвиждат никакъв опит да се влияе на руското общество като цяло, който според американски представители, би имал ограничен успех, предвид контрола на Путин върху страната, включително и върху повечето медии.

Без подялба на разходите с Южна Корея

САЩ са преразгледали позицията си в преговорите за подялба на военните разходи с Южна Корея, отказвайки се от искането си за петкратно увеличение на участието на Сеул в сумата за издръжка на американския военен контингент в страната. Окончателно споразумение е възможно да бъде сключено през февруари 2020 г. Според него американската страна е стигнала до заключение, че исканото увеличение до почти 5 млрд. долара е прекалено и сега се обсъжда повишение от 10 до 20 процента, както и увеличаване на покупките на американско въоръжение от Южна Корея.
С идването си на власт президентът на САЩ Доналд Тръмп започна да настоява за увеличаване на вноската на Сеул за издръжката на американския контингент. През 2019 г. южнокорейските разходи за обща отбрана бяха повишени с 8,2 процента на 915 млн. долара. През ноември Вашингтон поиска от Сеул да увеличи дела си почти петкратно - на 4,7 млрд. долара. Оттогава двете страни преговаряха няколко пъти, но не успяха да сключат споразумение. Американски войници в Южна Корея има от времето на Корейската война (1950-1953). Условията за присъствието им са уредени от подписано на 26 януари 1950 г. от двете страни споразумение за помощ за взаимна отбрана. Понастоящем в южната част на Корейския полуостров има 28 500 американски военни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.