Kia се стреми да създаде бъдещите автономни превозни средства, възможно най-приятни, с редица възможности за адаптиране към настроението, както и с нов интерфейс, следящ очите и върховете на пръстите, представени на CES 2019.

Емоционално адаптивно шофиране в реално време или R.E.A.D. (Real-time Emotion Adaptive Driving) е система, която следи душевното състояние на пътниците, като наблюдава израженията на лицето, сърдечния ритъм и други показатели. Според които, системата оптимизира интериора, за да въздейства за по-добро настроение, като използва осветление, звук, контрол на климата в купето, ароматерапия и дори вибрации в седалките.

Kia е избрала да демонстрира тази технология, по доста интересен начин, с видео с участието на емоционално нестабилна риба, която се стресира от слънцето и птиците които я гледат.

 

 

Другата част от представеното на CES от Kia е интерфейс с виртуален допир (V-Touch), които позволява да се контролират функциите на автомобила, посредством жестове с ръце, които не изискват натискането на бутони. V-Touch използва 3D камери, които проследяват върховете на пръстите и движенията на очите на водача и пътниците.

 


Това позволява да се посочи функцията, която шофьора или пътника искат да променят, например, температурата на климатика или да отворят стъкления покрив, като след това плъзнат пръст във въздуха, за да задействат контрола без бутони. Как точно, командите с жестове ще бъдат различавани от движенията на ръцете, типични за жестикулиращ събеседник, остава да се разбере, но вероятно, средния италиански потребител, ще може случайно да обърка всичко.

Докато технологията за автономно управление остава досега недостижима и бива описвана от някои, като най-сложния проблем, който човечеството някога е опитвало да реши, много компании все още предвиждат, че автономните автомобили от ниво 4 и 5 ще бъдат достъпни до пет години.

Това със сигурност ще промени начина на придвижване, и е интересно как компаниите вярват, че могат да направят интериора на тези автономни транспортни средства по-функционален и приятен. Само да не забравят, че сме хора, а не риби.

 

По темата: Kia CES 2019 R.E.A.D. V-Touch K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Излъчваща ултравиолетова светлина капачка убива бактерии и вируси

CrazyCap пречиства водата

Излъчваща ултравиолетова светлина капачка убива бактерии и вируси

Измиването на термос или бутилка за вода за многократна употреба, от вътре, може да бъде доста трудно, поради което тези съдове може и да не са толкова чисти. Капачката CrazyCap е предназначена непрекъснато да убива микробите, като заменя съществуващата капачка на бутилката или термоса и излъчва ултравиолетовата светлина във водата. Може дори да пречисти водата, събирана по време на преход в гората.

Print Your City с лаборатория за 3D печат в Солун

Zero Waste Lab превръща изхвърлената пластмаса в улични мебели

Print Your City с лаборатория за 3D печат в Солун

В края на 2017 г., бе представена идея, която превръща пластмасови отпадъци в улични мебели, посредством 3D печат. Print Your City вече е преминала от пробни прототипи към проект градски мащаб със откриването на Zero Waste Lab в Солун, Гърция, където местните жители могат да отнесат пластмасовите си отпадъци, които да се превърнат в градски мебели.

Електрическо превозно средство с педали ще облекчи трафика в големите градове

Kia SEED се задвижва с педали

Електрическо превозно средство с педали ще облекчи трафика в големите градове

Kia представи експериментална система, която следи душевното състояние на пътниците, наблюдавайки израженията на лицето, сърцето и други показатели, миналата седмица на CES 2019. Автомобилната компания продължи със изненадите, представяйки превозно средство задвижвано посредством педали с електрическо подпомагане, което може да намери приложение в бъдещите интелигентни градове.