Kia се стреми да създаде бъдещите автономни превозни средства, възможно най-приятни, с редица възможности за адаптиране към настроението, както и с нов интерфейс, следящ очите и върховете на пръстите, представени на CES 2019.

Емоционално адаптивно шофиране в реално време или R.E.A.D. (Real-time Emotion Adaptive Driving) е система, която следи душевното състояние на пътниците, като наблюдава израженията на лицето, сърдечния ритъм и други показатели. Според които, системата оптимизира интериора, за да въздейства за по-добро настроение, като използва осветление, звук, контрол на климата в купето, ароматерапия и дори вибрации в седалките.

Kia е избрала да демонстрира тази технология, по доста интересен начин, с видео с участието на емоционално нестабилна риба, която се стресира от слънцето и птиците които я гледат.

 

 

Другата част от представеното на CES от Kia е интерфейс с виртуален допир (V-Touch), които позволява да се контролират функциите на автомобила, посредством жестове с ръце, които не изискват натискането на бутони. V-Touch използва 3D камери, които проследяват върховете на пръстите и движенията на очите на водача и пътниците.

 


Това позволява да се посочи функцията, която шофьора или пътника искат да променят, например, температурата на климатика или да отворят стъкления покрив, като след това плъзнат пръст във въздуха, за да задействат контрола без бутони. Как точно, командите с жестове ще бъдат различавани от движенията на ръцете, типични за жестикулиращ събеседник, остава да се разбере, но вероятно, средния италиански потребител, ще може случайно да обърка всичко.

Докато технологията за автономно управление остава досега недостижима и бива описвана от някои, като най-сложния проблем, който човечеството някога е опитвало да реши, много компании все още предвиждат, че автономните автомобили от ниво 4 и 5 ще бъдат достъпни до пет години.

Това със сигурност ще промени начина на придвижване, и е интересно как компаниите вярват, че могат да направят интериора на тези автономни транспортни средства по-функционален и приятен. Само да не забравят, че сме хора, а не риби.

 

По темата: Kia CES 2019 R.E.A.D. V-Touch K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Lightyear One акумулира енергия за 20.000 км годишно

Захранван от Слънцето електромобил

Lightyear One акумулира енергия за 20.000 км годишно

Още през 2017, компанията Lightyear разкри плановете си за електрически автомобил захранван и със слънчева енергия, но тогава не бяха съобщени много детайли, освен твърдението, че с едно зареждане автомобила ще предоставя пробег от 800 км. Сега, компанията представи прототип, който ще има обсег от 725 км, според стандарта WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure), висока цена и ще се продава от 2021 година.

Trio добавя още два екрана към лаптопа

Допълнителни екрани за изпълнението на няколко задачи

Trio добавя още два екрана към лаптопа

Преди около година, стартиращата компания Mobile Pixels, подкрепяна от Масачузетския технологичен институт (MIT), набираше средства за Duo, плъзгащия се, допълнителен екран за лаптопи. Компанията отново набира средства за нещо подобно, което този път добавя два екрана към лаптопа.

Råvaror улеснят честата смяна на жилища

Мебели за градските номади

Råvaror улеснят честата смяна на жилища

След представянето на роботизираните  мебели Rognan, IKEA продължава с разработването на гъвкави решения за съвременния начин на живот, в градовете. Шведската мебелна компания показа нова линия мебели, наречена Råvaror, която ще включва мебели за всекидневието, специално предназначени за малки пространства, които също ще могат и лесно да се разглобяват, опаковат, преместват и сглобяват отново.