До 28 юни Комисията за финансов надзор ще информира Главна прокуратура и ДАНС за констатираните към момента факти и обстоятелства при проверките, които регулаторът прави в „Еврохолд България“ и три застрахователни дружества от групата. Това съобщи КФН в официално съобщение.

„Еврохолд“ подписа споразумение да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България срещу 335 млн. евро миналата седмица, въпреки че няма никакъв опит в енергетиката. Сделката буди и други притеснения - както „Монитор“ писа, част от „Еврохолд“ са дружества със скандален опит в Румъния и Гърция. Централната банка в Атина три пъти отрязала дружество от групата, което се опитало да купи клон на голяма застрахователна компания.

Друга фирма на кандидата за активите

на ЧЕЗ пък е била глобена в Румъния

за картелно споразумение на застрахователния пазар. Освен това румънските регулаторни власти установили голям капиталов недостиг в дружеството и то било принудено да изпълнява оздравителна програма. Справка в публичните регистри показва също така, че с „Еврохолд“ изскачат и офшорки.

След като „Еврохолд“ бе обявен за ексклузивен купувач на ЧЕЗ, КФН започна проверки на финансовата му стабилност в края на април. От комисията вчера заявиха, че продължават работата си, като се проверяват финансовото състояние и капацитетът на дружествата с оглед на бъдещи придобивания.

Становището на КФН за финансовото състояние

на купувача е от изключителна значимост

с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс – от една страна, за заплащането на инвестицията по изкупуването и от друга, за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор, посочват от регулатора.

При окончателно приключване на проверките в законоустановения срок отговорните институции ще получат резултатите от тях заедно с наличните факти и заключения. Комисията също така поема отговорността да информира обществеността за момента на приключване на проверките.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Спират временно „Фалкона" на властта, шефът на Авиоотряд 28 иска нов самолет

Правителственият самолет „Фалкон“ ще бъде спрян временно от експлоатация докато не се установи причината за аварията по-рано през деня. Това стана ясно то думите на шефа на „Авиоотряд 28“ ген. Тодор Коджейков, а причината е отказа на системата за навигация на машината при кацане на летище София, докато на самолета са били премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация от Солун.

Зорница Русинова: Работна група решава кога първият ден на болничния ще се плаща

До дни работна група в парламента ще реши окончателно, в кои случаи и при какви заболявания първия ден от болничния ще се плаща. Това заяви зам.министъра на труда и социалната политика пред журналисти. Целта не е да бъдат ощетени болните хора, а да се избегнат злоупотреби с болнични листи, коментира още Русинова.