Националната агенция по приходите (НАП) ще извърши проверка за спазването на данъчното законодателство от страна на Еврохолд“, съобщиха от финансовото ведомство за „Монитор“. От там уточниха, че действията им не засягат решенията на КФН и КЕВР.

Днес Комисията за финансов (КФН) надзор официално изпрати цялата информация от проверките на „Еврохолд България“ АД и свързаните с него дружества до Главна прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“, съобщават от КФН. Те са предоставили данни за тяхното финансовото състояние и цялостната дейност на холдинга за да може


отговорните институции да предприемат действия

по тяхната компетентност.

В писмото до магистратите и спецслужбата подробно са изложени резултатите и заключенията на база проверената до момента документация. Също така е изпратена информация до Националната агенция за приходите (НАП) с цел информираност за фактите и обстоятелствата, касаещи спазване на данъчното законодателство на Република България и преценка на необходимостта от предприемане на действия по компетентност.

Председателят на комисията по енергетика в НС Валентин Николов каза за „Монитор“, че КФН най-вероятно е пратила резултатите от проверката си в ДАНС за да се види произходът на парите по сделката и това едобре. „По принцип сделката се подписва в Чехия и


предполагам, че договорът ще бъде подписан с условие


да влезе в сила след произнасяне на българските регулаторни ведомства. Купувачът ще трябва да внесе документи в КЗК и КЕВР. КЕВР още не са изработили правилата, но вече имат работна група“, каза депутатът.

Относно въпросните критерии Николов обясни, че до месец се надява от енергийния регулатор да дадат работен формат за тях. „КЕВР трябва да имат такива критерии, за да могат при обжалване да се защитят. Според него тези критерии евентуално бих включвали оценка на бизнес план и оперативен план, който ще бъде внесен от новия собственик“, добави той.

По думите му, при всички случай след сключване на сделката от енергийната комисия на българския парламент ще бъде поиска на среща с новите собственици на най-голямото ерепе в страната, за да чуе визията им за развитие на електроразпределителното дружество. „Особено са важни инвестиционните им намерения, които засягат и цените на тока“, поясни Николов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трима министри ще преговарят за скъпия ток от ТЕЦ ”Марица Изток 3“

Правителството даде мандат на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на енергийния министър Теменужка Петкова да водят преговори с „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия, съобщиха от пресцентъра на МС.

Енергийната борса затвори при средна цена 108.23 лева за мегаватчас

При средна цена 108.23 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /11 септември/.

Енергийната борса затвори при 121.79 лева за мегаватчас

При средна цена 121.79 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /9 септември/.