КЕВР утвърди поевтиняване на природния газ с 0,27 лв/MWh

КЕВР утвърди поевтиняване на природния газ с 0,27 лв/MWh

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди днес цена на природния газ за третото тримесечие е в размер на 44,90 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което представлява намаление с 0.27 лв/MWh или с 0.6% в сравнение с действащата цена за второто тримесечие на 2019 г.

В утвърдената цена на природния газ от 44.90 лв./MWh лв. са включени компонента "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи" в размер на 43.97 лв./MWh, компонента за дейността "обществена доставка" в размер на 0.80 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото в размер на 0.13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен".

От КЕВР допълват, че в утвърдената от Комисията цена на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.