Пак нова цена: Газът скача с 10%

Пак нова цена: Газът скача с 10%

От днес е в сила ново поскъпване на природния газ. Цената на синьото гориво за декември ще е с около 10% по-висока от тази за ноември. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена от 102 лв. за мегаватчас при 93 лв. за ноември.

Увеличението за декември е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през последните дни на ноември. Отчитайки промяната в ценовите тенденции, на откритото заседание на 25 ноември от "Булгаргаз" ЕАД прогнозираха, че цената на природния газ за българския пазар за декември се очаква да бъде малко по-висока от предложената в заявлението на дружеството от 10 ноември. Независимо от това, по данни на "Булгаргаз" ЕАД, цената, която дружеството предлага за българския пазар, остава с около 35 на сто по-ниска от цените на европейските газови хъбове.

В утвърдената цена на природния газ от 102,33 лева за мегаватчас са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.