КЕВР проверява топлофикациите за приспадането на суми заради поевтиняването на газа

До края на октомври

КЕВР проверява топлофикациите за приспадането на суми заради поевтиняването на газа

МЕ ще прати инспекция за всяка жалба на потребител

Хората не са объркани с това че ще платят по-малко. Ние постигнахме намаление на цената, променихме закона. Контролните органи на енергийното министерство ще проверят случаите по всяка жалба на потребител от изравнителните сметки. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БиТиВи  на въпрос за опашките пред централния офис на Топлофикация София от абонати, заради неразбираеми и според тях неверни изравнителни сметки. Очаквали намаление, а получили по-високи сметки.

„Хората не са объркани с това, че са информирани че ще платят по-малко. Ние предоговорихме условията по договора за доставка на природен газ с Газпром, постигнахме намаление на цената, което е в резултат на новата формула. Направихме промени в Закона за енергетиката  и  там ясно е посочен редът,  по който трябва да се направи  приспадането на надвзетите суми.” , каза енергийният министър. 

Според нея всеки един случай със сметка на потребител е строго индивидуален и може да се постави като въпрос пред Топлофикация София.

„Хората трябва да знаят, че до края на месец октомври КЕВР ще извърши проверка на всички топлофикационни дружества, за да провери дали е изпълнен закона за ретроактивното възстановяване на суми. Ако има някакъв проблем, той ще бъде установен и съответно ще бъдат предприети мерки. Отделно от това хората могат да подадат жалба до края на този месец за изравнителната си сметка. Ако не са удовлетворени от отговора от топофикация могат да се обърнат и към Министерството на енергетиката и контролните органина министерството могат да извършат проверка по всеки един конкретен случай”е категорична Петкова.

„Хората могат да получат само част от изравнителната сметка, която са платили в повече от фактурираното количество топлинна енергия  от топлофикация. Частта в повече заради ретроактивното нааление на цената на топлинната енергия , заради поевтиняването на газа, е прихваната или ще  им бъде прихваната от бъдещи смеки, заяви Елизабет Павлова, говорител на столичното парно.

Безспорен успех е включването на България в проекта за изграждане на терминала за втечнен газ

в Гърция, заяви министър Теменужка Петкова. България придоби 20% от капитала на проектната компанията, която ще експлоатира терминала за втечнен газ в Гърция, което е възможност за реална диверсификация на източници и маршрути на природен газ, обясни министърът.

На опита на водещия да измести акцента  върху ползите на проекта за САЩ, Петкова каза: „Нашето правителство работи максимално да защитим националния интерес. Това е успех за България. САЩ ще имат възможност да доставят газ, както и Алжир, Катар и други .”

Петкова обясни, че Булгаргаз е  резервирал капацитет в размер на 500 млн.куб.м  от този терминал за следващите години. Втечненият газ се очаква в 2022 г, когато ще бъде завършен проектът.

 „Сътрудничеството със САЩ е от полза не само за България, но и за региона.”,поясни министърът.

За цената на втечнения газ Петкова каза: „Ние търсим конкурентни цени.  Този, който предложи по-конкурентни цени , от него ще купим.”

По повод американските санкции за Северен поток 2 и за Турски поток , Петкова заяви, че Балкански поток е разширение на българската газопреносна инфраструктура, реализира се от Булгартрансгаз по европейски правила. „ Инфраструктурата е само българска,  плащаме я само ние. Провели сме търгове за резервиране на капацитет.  На изхода на тръбата  към Сърбия  се подават 3 млрд куб.м или 22% от капацитета.  България работи по ясни приоритети – диверсификация на източниците и маршрутите на газ.”

Теменужка Петкова е категорина, че  бившият директор на БЕХ, Коен е подал подал оставка по лични причини. „Няма други, освен лични причини.” Тя потвърди, че го е освободила от директорското място през 2016 г. заради забавяне в разплащането към двете американски централи.  Но при изтичане на мандата на  директора   БЕХ  помолила Коен като човек, който познава работата в холдинга, да се върне на поста. Тя оцени , че като председател на Съвета на директорите на АЕЦ  Козлодуй , Коен допринесъл за добрите финансови резултати на централата през последните две години. „Категорично не е защитавал интереси на ДПС.   Защитават се национални интереси.” 

Функцията на студения резерв е да гарантира сигурната работа на енергийната система.

Според новите промени в енергийния закон, вече резервиране на сигурността на системата ще става по искане на ЕСО / Електроенергийния системен оператор/  със заповед на министъра ще се възлага единствено при необходимост на електрическата централа с най-голяма мощност.

Преди 8 компании  са участвали при осигуряване сигурността на системата. Търгове вече няма да има. Нищо от никого не е отнето, е категорична Петкова.  Еврокомисията е поставила като условие за въвеждане на механизъм за капацитет да се преобразува студеният резерв в такъв  механизъм.

Иначе в 60- те годинина миналия век ТЕЦ Варна е изградена като заместваща мощност на АЕЦ Козлодуй, поясни министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.