КЕВР провери 34 водни дружества

КЕВР провери 34 водни дружества

През 2020 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) извърши обстойна проверка на дейността на всички ВиК дружества за 2019 г., имащи одобрени бизнес планове през периода 2017-2019 г. (общо 34 дружества).

Извършени са проверки на състоянието и степента на внедряване на регистрите и бази данни, изискуеми от КЕВР, включително налични официални политики и процедури за тяхното поддържане, анализ и оценка на общите и специфичните им характеристики, и доказване на отчетени от тях стойности за изчисление на показателите за качество на ВиК услугите. Проверени са и отчетените оперативни и инвестиционни разходи и дълготрайни активи от дружествата, като са изискани и прегледани и досиета от избрани обекти от ремонтните и инвестиционните им програми, както и отчетените разходи за нови активи и/или дейности, включени в коефициента Qр, респективно в одобрените цени за 2021 г. В хода на проверката е дадена възможност на ВиК операторите да представят допълнителни данни и доказателства по проверяваните теми.

За извършените проверки са съставени двустранни констативни протоколи, в които е описана фактическата обстановка за обекта на проверката, връчени на представителите на съответните ВиК оператори. Дружествата са представили становища, които са разгледани от работните групи, и се представени мотивирани становища по тях.

След прегледа на всички материали, работните групи изготвиха доклади за извършените проверки, в които е представена подробна информация за програмата и организацията на извършените проверки, и съдържанието на констативните протоколи (раздел 1), представена е подробна информация за подхода за оценяване на качество на информация, изпълнение на показатели за качество, отчетени допълнителни разходи, отчетени инвестиции за 2019 г., както и анализ на общото изпълнение на инвестиционните програми за периода 2017-2019 г., и изпълнението на одобрените показатели за ефективност; и подхода за изчисление на коефициенти Qи и У, които за първи път ще бъдат включени за изменението на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г. (раздел 2); както и е представена индивидуална информация по ВиК дружества (раздел 3).

Докладите от извършените проверки са разгледани и приети от Комисията, като въз основа на резултатите от тях ще бъде започната процедурата за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.