Омудсманът Диана Ковачева поиска тримесечни промени на цените на парното

Омудсманът Диана Ковачева поиска тримесечни промени на цените на парното

Омудсманът на България Диана Ковачева поиска тримесечни промени на цените на топлоенергията. Това стана ясно от дистанционното й участие в обществено обсъждане на цените на тока, парното и топлата вода, които трябва да влязат в сила от 1 юли.

В началото на изказването си тя възрази категорични с планираните големи поскъпвани,у защото това противоречи за Закона за енергетиката, в който е записано, че правата на потребителите трябва да бъдат защитени по адекватен начин.

Според нея трябва да се направят промени в наредбата, по който сега въпросните корекции се правят само веднъж годишно и регулаторният период обхваща 12 месеца от 1 юли до 30 юни. Тя припомни, че в следствие на това досега абонатите на топлофикационните дружества са надплатили в сметките си 29 млн. лв. По думите й, КЕВР трябва по-подробно обрне внимания нормата на възвращаемост на капитала и доколко този показател кореспондира с качеството на предлаганата услуга. Ковачева припомни случая с топлофикацията в Перник, оставила с дни абонатите си на студено и след това неустойката е била обидно ниска - само по няколко лева. Омбудсманът заяви също, че при определянето на цените трябва да има достатъчно категорична обосновка за всеки разход на дружествата.

Мая Манолова от гражданската платформа „Изправи се БГ“ пък акцентира на факта, че Топлофикация София не представила одитиран доклад за 2020 г.. Тя попита как при това положение КЕВР е определило на база на какви разходи да изчисли новите цени за следващия регулаторен период. Според нея грешките между надвзети и недовзети приходи водят до сериозно грешки в ценооброзуването на топлинната енергия.

Манолова също така попита кога дружествата ще върнат надвзетите пари от грешно определени цени след 2017 г. на абонатите, за което задължение с решение на ВАС от 8 декември миналата година. Според нея Топлофикация-София се е оправдавала, че чака от КЕВР да им дадат методика как да стане връщането и попита кога регулаторът ще направи това, за да може столичното дружество да се издължи на своите клиенти. Във връзка с последните грешки в доклада за бъдещите цени от 1 юли 2021 г. тя призова за оставки в КЕВР.

Членовете на работната група разработила проекторешението за бъдещите цени припомниха, че около 75% от разходите на дружествата включват стойността на природния газ и парниковите квоти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.