Кевин Джеймс – Изобретателя, световноизвестен илюзионист:  Магията е изкуството, което може да ни върне детското усещане за чудеса

Кевин Джеймс – Изобретателя, световноизвестен илюзионист: Магията е изкуството, което може да ни върне детското усещане за чудеса

Илюзията не се получава, ако публиката е твърде аналитична

След седмица у нас пристига най-продаваното магично шоу, което се превърна и в истински касоразбивач за България - Тhe Illusionists.

Седем от най-добрите илюзионисти в света ще представят най-добрите си номера на сцената на зала 1 на НДК от 17 до 20 януари, като заради разпродадените билети в последния момент беше обявено още едно допълнително представление на 19 януари от 12 часа, с което спектаклите стават общо седем. 50 човека екип вече работи по преобразяването на залата, а водещ и преводач на програмата ще бъде Емил Чолаков.

В София ще кацнат Луи де Мато (Мастъра), Джеймс Мор (Измамника), Енцо (Незабравимия), Андрю Басо (Измъкващия се), Ю Хо-Джин (Манипулатора), Кевин Джеймс (Изобретателя) и Сос и Виктория (Трансформиращите се). С един от основателите - Кевин Джеймс, успяхме да поговорим дни преди големите представления.

- Здравейте, г-н Джеймс. С нетърпение чакаме шоуто The Illusionists в България. Преди да дойдете у нас, знаете ли нещо за малката ни държава?

- Това ще е първото ми идване в България, но много се надявам да мога да усетя културата ви и да се срещна с нови интересни хора.

- Ние също имаме световноизвестен илюзионист. Казва се Астор и е познат с номера, в който си отделя главата от тялото. Познавате ли се?

- Чувал съм за Астор, но никога не съм имал възможността да се срещна лично с него. Иска ми се обаче, като дойда, да науча повече за него и работата му.

- Изобретателя, както е сценичният ви псевдоним, подготвил ли е някакви специални изненади за българската си публика? Кои от най-известните си номера ще покажете у нас?

- Сам правя всичките си номера и много се надявам публиката да хареса моята част от голямото шоу. Винаги се опитвам да създам емоционална връзка със зрителите в залата. Понякога настроението става носталгично, друг път залагам на шока, може да направя своята част сладка и захаросана или дори невинна. Обичам да правя магия, която отразява настроенията на публиката. Това е най-хубавото на спектакъла. The Illusionists е като голям бюфет с различни магии. Седем от най-добрите илюзионисти в света изпълняват най-добрите си номера. Ако нещо не ви харесва, три минути по-късно на сцената ще се качи друг и ще ви покаже нещо, в което да се влюбите. Всеки от нас има различно чувство и отношение към това изкуство. Всеки е на върха в нашия бизнес. Едно наистина невероятно и много добре продуцирано шоу пристига у вас за 4 поредни дни.

- Как станахте част от това шоу?

- Аз съм от оригиналния състав на спектакъла. Всичко започна преди 7 години в операта в Сидни. Наеха ни, за да направим представления в продължение на 3 седмици. Но имахме такъв голям успех, че го играем вече 7 години. Превърна се в световен бранд.

- А какво се случва зад кулисите, когато на едно място се съберат 7 илюзионисти на куп?

- Зад сцената сме като голямо семейство. Именно защото всички сме много добри, ме кара да усъвършенствам себе си в опит да съм най-доброто свое аз. Това е като да имаш уникални умове, събрани на едно място. Ако имаш идея, върху която работиш за своята част от шоуто, сбирките зад кулисите дават добра възможност да чуеш чуждото мнение и предложения. Всеки от нас иска шоуто да е успешно. Това е добре и за магията като цяло – държи нивото много високо.

- Кога всъщност осъзнахте, че магията е вашият път в живота?

- За пръв път гледах илюзионист, когато бях в началното училище. Инстинктивно усетих, че това ще е нещото, с което ще се занимавам до края на живота си. Бях много фокусиран върху това, докато растях. Дори завърших университетски курсове по актьорско майсторство с мисълта, че могат да ми помогнат в това начинание. Когато баща ми предложи да уча все пак нещо в университета, за да има с какво да се занимавам, ако това с магията, не се получи по начина, по който си представях, му отговорих, че няма как да не стана илюзионист. Ще постигна каквото искам без значение колко ще ми е трудно. И да, имаше много години, които бяха много трудни. Днес обаче нямам оплаквания – живея живота, за който мечтаех.

- Като заговорихте за трудните години, кариерата ви започва в Лос Анджелис, където правите представления по ресторанти и частни партита. Какво си спомняте от тези времена?

- Спомням си ги с любов. Те бяха истинският университет. Всеки ден учех нещо ново – как истински да взаимодействам с хората по много близък и непосредствен начин. Веднага можеш да разбереш дали харесват нещо или не. Понякога имах редовни клиенти, които идваха в един и същ ресторант всяка седмица, така че всеки път трябваше да работя здраво върху нови неща, които да им покажа.

- Има ли обаче случаи, в които магията просто не се получава?
- Да, ако публиката е твърде аналитична. Ако просто стоят там и единствено се опитват да разберат как става номерът. Представете си, че гледате филм и през цялото време се опитвате да видите всички визуални ефекти, които са използвани, за да направят филма. Няма да е много забавно, нали? По-забавно е, ако просто се отпуснете и се наслаждавате на случващото се. В нашите среди си има термин за това - „спиране на недоверието“. Той се базира на това да не се интересуваш как нещо се прави, а защо се прави. Да не се взимаме много на сериозно. Ние просто забавляваме, това е.

- Защо имаме нужда от малко магия в животите си?

- Когато сме деца, всичко е приказно и чудно. Изучаваме света наоколо с всички сетива. Всеки ден живеем с усещането за чудо. Когато пораснем, това чувство се губи. Трябва да ходим на училище, да си намерим работа, да плащаме сметки. Магията е една наистина невероятна форма на изкуство, която може да ни върне това усещане за чудеса, което сме имали като малки. Това е красив дар и не трябва да го приемаме лековато.

- А кой носи магията във вашия живот?

- Семейството е моят свят. Имам прекрасна жена и 3 невероятни деца. Както и много приятели по цял свят.

- Работили сте в едно от най-известните кабарета в Европа – Crazy Horse в Париж, в продължение на 3 години, 7 дни в седмицата. Какво е усещането да правиш илюзии, докато около теб се разхождат полуголи красиви балерини?

- Забавно е, защото собственикът на Crazy Horse държеше артистите и танцьорите отделени. Беше забранено дори да говорим с тях. Концепцията „Разделяй и владей“. Основателят Алън Бернардин беше го измислил така, че почти хипнотизираше публиката с тези красиви, артистични живи картини с момичетата. Те бяха съпровождани от най-добрата музика и светлинно шоу. А след тях специалните участия като моето се поставя на сцената под много силна бяла светлина, за да събуди зрителите с комедия или магия.

- Изнасяли сте представления пред принцовете на Монако и Бахрейн, пред султана на Дубай и дори пред Барак Обама в Белия дом. Какво харесват тези хора?

- Те са като всяка една друга публика. Хора като всички нас и реагират на магията като нас. Много е забавно да знаеш, че си правил представление пред президенти и кралски особи. А Обама беше много мил с нас.

- Децата ли са най-лесната публика, защото вярват в чудеса?

- Това е един наистина забавен въпрос. Всъщност децата са най-трудни да бъдат измамени. Учените са може би най-лесните, защото те си мислят, че знаят всичко за това как светът функционира. Магьосникът може просто да внуши нещо и ученият веднага ще го приеме. Детските мозъци обаче са все още отворени широко и те много бързо откриват секрета на номера.

- Всеки добър илюзионист на сцената има асистент. Колко важен е той? Разкажете за вашия.

- Работя с няколко помощници. Много са важни и без тях просто няма шоу. Ние сме отбор и всички трябва да работим в унисон, за да се поддържа илюзията на публиката.

- Кой от триковете, които сте измислили, има най-интересна история?

- Винаги съм бил заинтригуван от класиката „разрязване на човек на две“. Обикновено се играе в кутия. Но аз открих начин да направя номера без нея и без да покривам нито една част от тялото. По време на тази магия на сцената се случва ужасен инцидент с резачка и един човек е разрязан на две като дърво. Визуално е много шокиращо за публиката. Аз събирам двете му половини отново с такер. Всичко обаче е изпълнено с много хумор и мисля, че публиката помни този номер много след като го е видяла. За мен е много забавно да го играя и да гледам лицата им от сцената.

- Много от идеите ви са харесани от ваши колеги. Дори магьосници като Дейвид Копърфилд ги използват в програмите си. Това ли е вашето най-голямо постижение?

- Аз не правя трикове за други магьосници, правя магия, която мисля, че е интересна за гледане. Правя я за себе си. Понякога колеги, дочули или видели мои номера, ме питат дали ще им продам някоя идея, за да я изпълняват в техните програми. А понякога аз им отговарям с „Да“.

- Има ли някой на света, който знае всички ваши тайни?

- Жена ми Клаудия. Казвам й всичко.


ВИЗИТКА

-Кевин Джеймс е американец, роден във Франция през 1962 г.
-Започва да се занимава с магия още в началното училище, а днес е сред най-известните живи илюзионисти в света
-Негови номера изпълняват почти всички добри магьосници, а номерът му „носещата се роза“ е акцент в шоуто на Дейвид Копърфилд
-Носител на почти всички най-престижни награди за илюзионисти, включително „Магьосник на година“ на Magic Castle (Академията за магично изкуство) и „Най-оригинален магьосник“ на Международното сдружение на магьосниците
-Работил е в известното кабаре Crazy Horse, както и в най-популярните шоупрограми в Лас Вегас, от седем години е част от шоуто The Illusionist, което събира 7-те най-добри илюзионисти в света

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.