0

 

Къде е село Пелевун - разбира се Ивайловградско. Там оказа се, че растял риган, с аромат, който нямал аналог никъде по земята. В това е напълно убедена Теменужка Матева, една от най-дейните и лъчезарни жени, които може да срещне да човек.

 

Къде е село Пелевун - разбира се Ивайловградско. Там оказа се, че растял риган, с аромат, който нямал аналог никъде по земята. В това е напълно убедена Теменужка Матева, една от най-дейните и лъчезарни жени, които може да срещне да човек.

Само с разговор по телефона е в състояние да те убеди, че най- свещеното нещо в живота на човека е земята. ”Земята ни издържа , храни ни, успява. При нея няма нищо мръсно, тоест пари. Тя земята е храна, прекалено мъдра, за да се цапа с пари.„
Ето това е. Как да не вярваш на такъв човек. Само като я слушаш, няма как да не се убедиш, че най- прекрасните домати, лук, карфиол, чушки са все в Пелевун. Елате ми на гости и ще се убедите. Сега е времето на зеленчуците. Ще печем чушки, ще правим лютеници под открито небе, на ламарина. Ще ви опека хляб и ще пием вино. Място има за всеки, който пожелае. Това е, истински южен човек.


Земята
Теменужка Матева е биопроизводител. Има няколко декара трайни насаждения, които още не са започнали да плододават. Има и около два декара зеленчукова градина, в която буквално работи цялото голямо семейство, включват се с жар дори и децата. Освен земеделието тя работи и в социалните служби, откъдето получава незначителни доходи, но все пак сигурни. Тя от малцината , останали в страната, които са се захванали със земеделие със сърцето си, а не заради печалбата. Както при всеки човек, когато поема по нов път и при нея имало драматични орати в живота. Такива, че тя проумяла, че единственото истинско нещо, което може да осигури здравето на всеки човек е истинската храна. Която сам си поризвеждаш
Посвещение
Така поризводството на чиста храна, с която да храни семейството и да припечелва някой лев, ако е възможно се превърща в посвещение. В градината се отглеждат всички видове зеленчуци като се започне от ука, мине с през праза, пипера, доматите, патладжана, та се стигне до лютите чушки и карфиола. Семейството се труди с радост цяло лято. Осигурява прясна храна за всички членове, излишната продукция се консервира, или суши. Излишъците се продават. Във фермерска кошница се доставят до подалите заявки всякакъв вид зцеленчуци. Продават се и на селски фестивали фермерски пазари. По-трудно в онзи район, защото там хората си имат зеленчукови градини. По- лесно в големите градове, което изисква обаче и повече разходи. Предстоящите месеци Теменужка планира да продава от своите зеленчукови деликатеси с аромат на истинска печка и дърва на пазара пред МЗХГ в София. Стига да събере повече кураж.
От копривата до тютюна
Зеленчуците, които отглеждат са със семена, коитоселектира майката на Теменжука.повечето от тях са педавани от поколение на поколение. Не всички са един сорт, но са наистина градински. Както доматите, така и пипера. А той е едър, плътен и като го печеш го обръщаш само от двете страни, обяснява сорта биоземеделката. Не се слагат никакви химически торове. От ранна пролет се бере коприва, сади се тютюн, сее се босилек. След това се правят различни настойки и с тях се пръска градината срещу вредители. Растенията се подхранват с птичата тор от двора, разказва за биоземеделските похвати стопанката. Тютюна също се използва за борба с вредители. Всичко е чисто. Това, което се слага на масата в малката ферма се предлага и на хората.

Чери и пипер върху кори от яйца

Във фермата се сушат всички видове зеленчуци и плодове, включително и горски. Много често се изплозват кори от яйца, защото си имат кошнички. Така всяко парченце си е самостоятелно и няма никаква опасност дазагние, разкрива простата иновация Теменужка. Методът е успешен както за домати чери, така и за лентички пипер, но и за лук и гъби и ябълки и дюли и какво ли още не. След това пиперът се мели. Зеленчуците след като изсъхнат се прибират в сътклени буркани, без никаква сол. Така издържат цяла зима. Семейството прави комбинации от сушени пипер, лук, патладжан, морковчета, риган или целина , понякога босилек и с това се овкусяват различни ястия и супи. В къщата не влизат никакви безалкохолни напитки, както и такива с консерванти. Консмират се само домашно приготвени нектари, сладка, или просто се прави ошав от различните сушени плодове. Като се започне от ранните летни, та се стигне до ябълки и дюли. Дюлите пък се сушат на отворената врата на печката с дърва. Това е.