КЕВР ще се произнася последна по енергийни сделки

КЕВР ще се произнася последна по енергийни сделки

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнася последна по енергийни сделки, като тази за покупката с ЧЕЗ. Това реши НС при гласуването на второ четене на промените в Закона за енергетиката. Тези текстове бяха подкрепени със 105 гласа „за”, само 9 ”против” и 1 "въздържал се".

Така регулаторът ще се произнася по дадени казуси след „наличие на разрешение или одобрение на други държавни органи, компетентни да разглеждат сделките”.  На практика с този текст депутатите допълниха предишната редакция на закона, когато в средата на годината се дадоха правомощия на КЕРВ да се произнася въобще по такива сделки.

По време на дебатите срещу тези промени се обявиха от ДПС. Рамадан Аталай отново припомни позицията на движението, че няма как да подкрепят подобни текстове, които позволяват държавата да се меси в частни сделки. По думите му така се нарушава конституцията. „Какво ще стане ако КЕВР даде разрешение за сделка, а ДАНС преди това даде отрицателно становище”?’, попита Аталай и добави: „Поредното безсмислие”. Той призова депутатите да не го приемат и дори предложи целият текст от закона, който дава права на КЕВР да одобрява такива сделки да отпадне. Идеята му обаче не бе приета от народните представители и бе отхвърлена от мнозинството.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев обясни, че единствената поправка между първо и второ четене е уточнението, че се въвежда ред кои орган кога да се произнася, а КЕВР ще прави това последната, след като са си казали думата всички останали регулаторни органи по сделката. Целта пък била „да не се лутат регулаторните органи кой след кой е”.

В първоначалния вариант на текста пък бе направена и друга редакция, според което КЕВР ще може да се произнася само за сделки, които могат да застрашат енергийната и националната сигурност. В крайна сметка след алармиране от страна на ДПС и по предложение на Делян Добрев, тази част от текста отпадна и остана старата редакция.

След гласуването на закона, в кулоарите на НС, самият Добрев разясни какво точно са гласували депутатите.

„КЕВР ще е последната инстанция”, каза той и уточни, че просто внасят яснота. По думите му КЕВР ще се произнася едва, след като е получила съгласието и одобрението от останалите органи. На въпросът дали така КЕВР ще има решаващият глас, Добрев отговори:

„И сега КЕВР има решаващ глас”. В крайна сметка той даде да се разбере, че ако някоя друга институция, като например ДАНС, е против енергийна сделка, то КЕВР би следвало да се  съобрази и също да не я одобри. „Дали КЕВР е първи или последен при произнасянето, ако имаме отрицателно становище на която и да било комисия, то това ще има законови последствия. Просто се създава ред”, коментира той. Добрев отказа да коментира дали тази променя ще засегне сделката ЧЕЗ с аргумента, че и самите юристи са на двуполюсни мнения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.