Казват кога връщат учениците в клас, след като МЗ достави тестове в школата

Казват кога връщат учениците в клас, след като МЗ достави тестове в школата

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата. Това съобщиха от министерството на образованието.

От там посочват, че от вида тест зависи организацията на скригинга. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. „Работна група с експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса”, посочват още от МОН.

Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли. „Възстановяването на присъствените занятия за учениците от 1-и до 4-и клас там, където те са прекратени поради епидемичната вълна, ще бъде оповестено поне два дни предварително. Родителите и учителите ще имат възможност да се подготвят”, категорични са от просветното ведомство.

Скринингът ще даде възможност да осигуряване на максимално безопасна среда. Родителите ще имат избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане вкъщи и да учи онлайн. То няма да е необходимо, ако  даден ученик е преболедувал или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст). Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87%

Учителите, които нямат документ за ваксинация или преболедуване в през предходните 365 дни, ще се тестват безплатно. По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани общо 38.65% от учителите, като при 2.31% от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя педагози с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на „зеления сертификат“ в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36,14%.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.