Казваме „да“ без пари в Деня на влюбените

В София, Хасково и Димитровград

Казваме „да“ без пари в Деня на влюбените

В Кюстендил не искат да се женят заради затворените кръчми

Сватба без пари предлагат част от общините у нас в Деня на влюбените. Тази година празникът се пада в неделя и обичайно много двойки избират да си кажат заветното „да“ точно на тази дата.

Въпреки че Денят на Св. Валентин през 2021 се пада през уикенда и опцията бракосъчетанието да е безплатно, голям наплив от желаещи няма. Това показа проверка на „Монитор“ в обредните домове в страната.

Така например в София желание да сключат брак в неделя са заявили 25 двойки. Ако церемонията е проста - без музика, хор и почерпка за гостите, младоженците няма да плащат нищо на общината.

Безплатно ще се сключва брак и в Хасково и Димитровград в Деня на влюбените 14 февруари. В Хасково вече пет двойки са заявили желание да си кажат заветното „да“ на сакралната дата. В Димитровград засега има само една двойка. Традицията в бригадирския град започна преди 7 години. Съобразно мерките при пандемия сключването на бракове се осъществява в тесен кръг в ритуалната зала, където освен общинската служителка и новобрачната двойка са и техните свидетели - кумовете.

Инициативата води началото си от 2015 година, когато кметът на общината Иво Димов инициира промени в общинската наредба. Оттогава навръх Свети Валентин брачният ритуал е безплатен за всички, решили да се врекат във вечна вярност на своята половинка. Тази година бракосъчетанието ще е пред Огромното сърце в парк „Марица“ в Димитровград. Така от общината се надяват да направят ритуала още по-романтичен и незабравим за новобрачните. Традицията се налага и от общината в Хасково от няколко години. Миналата година от екстрата за влюбени са се възползвали 6 двойки. Тази година са пет, което според местното кметство е добър знак.

Заради затворените заведения тази година в Кюстендил липсват желаещи двойки да си кажат заветното „да“ на 14 февруари, установи репортерска проверка на „Монитор“. Масово двойките искат да отбележат празника си с близки и роднини, но заради пандемията и мерките към този момент това е невъзможно, коментираха обреднички от Кюстендил. Те уточняват, че към този момент се женят основно двойки, при които жената е в напреднала бременност и не могат да чакат.

„В края на миналата година имахме такава сватба. Жената искаше да роди омъжена и сключиха брак само в присъствието на кумовете“, обясниха още от обредния дом. Оттам уточниха, че през тази година двойките, които решат да се бракосъчетаят, ще трябва да заплатят 84 лв. за ритуала в обреден дом, при изнесена церемония сумата е 132 лв., а само подпис излиза 24 лв. За разлика от Кюстендил в Дупница пък вече има две двойки, които ще се врекат във вярност в Деня на влюбените. Те със сигурност няма да празнуват в ресторант, но това не ги притеснява. „И двете двойки са млади. Казаха, че след отпадането на мерките ще съберат роднините си“, обясниха и обреднички от Дупница.

Само една двойка ще сключи граждански брак на 14 февруари тази година в Сватбения дом на ул. „Тома Кърджиев“ 4 в Русе, съобщиха за „Монитор“ от бюрото за радостни услуги към общинското предприятие „Обредния дом“. Ритуалът в Сватбения дом се заплаща за разлика от сключването на граждански брак в сградата на общината, където услугата е безплатна, но могат да присъстват не повече от 4 души.

В Добрич пък няма записани заявки за сватбени ритуали - тържества или записвания, за 14 февруари - Свети Валентин, или Деня на влюбените. Според директора на общинското предприятие „Обреден дом” Румена Маринова 14 февруари не е атрактивен ден за младоженците. За тази година до момента има 40 записвания за сватби, запазени са дати и часове, най-вече за летните месеци. Но дали ще се случат бракосъчетанията, основно зависи от действащите противоепидемични мерки и ограничения. През 2020 г. в Добрич са били сключени над 500 граждански брака, като преобладават разписванията.

32 са двойките, които вече са резервирали венчавки в Двореца в Балчик за тази година. Първата от тях е с дата 7 май.

*По темата работиха Мария Нинова, Северина Димитрова, Жанета Йорданова, Ива Димитрова и Божидар Събев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.