Казали на Никола, че няма да успее, а водата от лайка, която прави се превърна в хит
3

Казали на Никола, че няма да успее, а водата от лайка, която прави се превърна в хит

Биоводата от лайка на Никола Илчев от Панагюрище вече е истински хит в социалните мрежи. Въпреки че е от няколко години производител, неговите клиенти са му не само верни, а буквално го боготворят. Ако ги попитате за какво използват тази вода, ще ви разкажат, че тя ги е спасила от купища проблеми с кожата и стомаха. Една от тях разкри, че има пълна вяра в неговите води, защото го е виждала как сам си сади растенията и че ходи на нивите да ги наглежда дори и през зимата.

Скромен

Самият Никола Илчев е скромен млад мъж, за когото най-важен е продуктът, който произвежда, да е чист, да е в полза на хората и да предлага произведеното от него на цени, достъпни за българския джоб. Един от най-любопитните факти в неговата история на производител е самото начало.

Мотив

Преди десетина години Никола остава без работа и отива на борсата. По това време имало проект за безработни, според който интересно представен бизнес план получавал финансиране след преглед от експерти. Тъй като Никола Илчев се занимавал с бране на билки, имал познания в тази област, истинска любов към растенията и направил проект за отглеждане на лайка. Съобразил идеята си и с района, в който живее.

В бюрото обаче работела жена, която заявила, че познава децата от семейството му и грубо ги определила като неперспективни. Никола, без да каже и дума, си взел проекта и отказал да го даде на комисията, въпреки настояването на служителите.

Шипки

Ядосан и амбициран, първо си дал сметка, че преди да се захване с велики земеделски дела, трябва да подсигури настоящата си прехрана. Това се случило през ноември и зимата безпощадно чукала на вратата на един безработен.

Втурнал се из Балкана да бере диви шипки. Изкупували му ги директно. „Изкарах си доволно пари. Две години изкарах само така - в бране на билки и предавах. Изкупвачите бяха доволни от мен, все още имам сигурен износител, дотолкова, че преди три дни пак ме търсеха за билки, връща се в спомена си Никола. По-късно започва работа към чаена компания, но си дава сметка, че иска да е началник на себе си.

Разсад от Сърбия

Така се регистрира като земеделски производител, като бъдещата му цел е да произвежда биорастения. Неговият бивш шеф от чаената компания му внася 15 кг семена за разсад на лайка от Сърбия, но за жалост не му издали документ за вида. Втората година семейството се свързало със Станко Станев от Института по медицински растения и етерично-маслени култури на „Българска роза“ - Казанлък.

Сорт „Лазур“

Именно оттам взели лайка сорт „Лазур“, който бил истинска благодат, защото растенията стигнали 70 см височина. Лайката като насаждение не иска специални грижи според земеделеца. Той оценява като грешка, когато първата година я третирали с препарати против троскот, за да не я заглушава. Просто не било необходимо. Българският сорт дал отлични резултати и много качествено масло. Вече не ме притеснява буренът, ора, не ползвам препарати, после директна сеитба. Лайката може да мине и без поливане, поне в неговите ниви, защото има високи подпочвени води.

Средец

Наложило се обаче да смени сорта, защото доставчикът спрял производството. Така стигнал до друг производител на семена и разсади в района на Пазарджик, Костадин Котрабаков, от когото си купувал семена за наш сорт „Средец“, който бил равностоен на „Лазур“ като качества. Получавал си и документ за това, че семената, които купува, са именно „Средец“. Въпреки че сортът е български, става дума за известната синя лайка, която е особена търсена заради ценните си качества за здравето.

Първоначално идеята на Никола е да предава изсушена култивираната билка. Но му я изкупували по 4 лв. за кг и той се отказал, защото работел под себестойност, включвайки и труда на работниците.

Синьо масло

Така се стигнало до идеята да дестилира масло от лайка.

Дори не знаел как ще потръгне. Използвал местна розоварна, като трябвало да се съобрази и със сезона на дестилиране на розата, за да не се припокриват ароматите на двете растения. В крайна сметка добил първите количества синьо масло. Интересът бил огромен, дотолкова че от миналата година не му останала нито капка от синьото масло. В онова време дори не му минавало през ум, че може да произвежда и вода. Откритието станало съвсем случайно. Брат му, който страдал от проблемна кожа, просто добавил от водата в шампоана си и след няколко измивания премахнал пърхота. Така дошла ерата на водата с лайка. Тези, които са я пробвали, знаят, че е леко мътна, ароматът е на лайка и ливада, а действието й върху кожата е като коприна. Много често, за да пести пари на хората, които си я поръчват, сам производителят я доставя, без дори да ползва собствен автомобил.


От 700 кг растения получава 1 т течност

Според земеделеца от 500 кг лайка може да се извади 1 т вода, но може и от 1 т лайка да постигнеш това количество, като концентрацията е различна. Специално той постига 1 т вода от лайка от 700 кг растения.

От розовия цвят, който все още си купува, директно дестилира вода, която съдържа маслото, което иначе се отделя при дестилация на розово масло. Така от 300 кг розов цвят добиват 1 тон вода. Той добива и масло от лавандула и вода.


Наесен засажда лавандула и рози

Никола Илчев е земеделски производител от 2015 г. Първоначално отглежда 29 дка с лайка, после ги намалява на 19 дка, а 10 дка отделя, за да засади лавандула и роза. Тази година засади роза, но есента, както и лавандула. Предпочита да сложи български сорт лавандула, но това ще стане, ако му издадат документ, че е биосертифициран сорт.

Той споделя, че няколко години е брал лавандула от „текезарски сорт“, който бил зарязан от кооператива. Някой обаче изорал площите. Така или иначе той не може да го ползва, защото при биопроизводството е задължително да има сертификат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.